’24 ilde kuş gribi var…’

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, kuş gribinin pozitif çıktığı iller, ”Iğdır, Erzurum, Ağrı, Bursa, İstanbul, Şanlıurfa, Erzincan, Bitlis, Yozgat, Van ve Ankara” olarak sıralandı.


Bugüne kadar kuş gribi şüphesi bulunan illerin ise ”Muş, Rize, Kars, Ardahan, Aydın, Isparta, İzmir, Osmaniye, Elazığ, Diyarbakır, Karaman, Sivas ve Konya” olduğu kaydedilen açıklamada, bakanlık ekiplerinin kuş gribi kesin olarak görülen illerde ve şüpheli olan illerde itlaf ve enfeksiyon çalışlarınının sürdürüldüğü ifade edildi.


Açıklamada, bu illerde itlaf edilen toplam kanatlı sayısının da 280 bine ulaştığı belirtildi.


VATANDAŞ BİLGİLENDİRİLECEK
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kuş gribiyle ilgili vatandaşı bilgilendirmek amacıyla 81 ilde çalışma başlattı.Tarım İl müdürlükleri ”İller itibariyle 3 değişik formatta ortalama biner adet (Toplam 100 bin adet) afiş, 2 değişik formatta ortalama 300’er adet (Toplam 200 bin adet) üç kırımlı liflet hazırladı. Başta TRT ve ulusal, yerel televizyon kanallarında yayınlanmak üzere kuş gribi ile ilgili yerlere (TRT, ulusal kanallar, radyolar, yerel kanallar ve 81 tarım il müdürlüklerine) ulaştırıldı.
  
DİYARBAKIR’DA TOPLANTI
Diyarbakır’da Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker başkanlığında kuş gribiyle ilgili toplantı yapılacak. Toplantıya Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Elazığ, Adıyaman, Batman, Bingöl, Şırnak ile Siirt’in tarım ve sağlık müdürleri katılacak.


WHO: “PANİĞE GEREK YOK”
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölge Direktörü Marc Danzon, Sağlık Bakanı Akdağ ile düzenlediği basın toplantısında, kuş gribi vakalarıyla ilgili Türkiye’de zamanında alınmış uygulamaların, zamanında yerine getirildiğini belirterek, ”Ben bunu ifade etmiş olmasam Türkiye’ye gelmezdim” dedi. Danzon, ”Dünyadakileri rahatlatmak için söylemiyorum. Seyahat kısıtlamalarıyla ilgili sorular var. Ben bunun canlı örneği olarak çıkıp geldim” diye konuştu.


Danzon’un altını çizdiği diğer başlıklar şöyle:
 • Hastalar çok iyi tedavi olmakta,
 • Kuş gribi ilk kez Türkiye’de görülüyor değil, 1997’den bu yana vakalara rastlıyoruz; panik bir durum söz konusu değil,
 • Nedensiz yere bir panik çıkarsa bunun zor sonuçları olacaktır,
 • İnsandan insana bulaşmış bir tane bile vaka olsa bunu açıklamak WHO’nun sorumluluğudur.


“BÜTÜN MESELE TEMASTAN KAÇINMAK”
Sağlık Bakanı Akdağ ise hasta hayvanlarla temas devam ettiği sürece riskin de devam edeceğini belirterek, ”Şu anda kuşların göç zamanı, göçün tam ortasındayız. Vatandaşlarımızın bilinç derecesini artırdığımız zaman daha da yayılmayacaktır. Bütün mesele, temastan kaçınmaktır. Bunu son 1 hafta içinde yüzüncü defa söyledim” dedi.
”İtlaf ve karantina bölgelerinde kurban kesiminin riskli olup olmadığının” sorulması üzerine de Akdağ, illerde valiliklerin ve yerel yönetimlerin itlafla ilgili çalışmaları uygun şekilde yürüttüklerini ifade etti. Akdağ, ”Kurban kesme alışkanlığı bununla doğrudan ilişkilendirilmemeli” diye konuştu.


Türkiye ile WHO arasında en kötü ihtimale karşı yapılmış bir plan olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Akdağ, 60 bilim adamıyla birlikte, son 6 ay içinde ”Ulusal Pandemi Planı” hazırladıklarını ve WHO’ya bildirdiklerini hatırlattı.


DİĞER GELİŞMELER…
Yurtta kuş gribiyle ilgili yaşanan diğer gelişmeler de şöyle:
 • İstanbul bölgesinden alınan 12 numunenin analiz sonuçları negatif çıktı.
 • Van’da 27’si çocuk 33 kişi ”kuş gribi” şüphesiyle tedavi görüyor.
 • 11 ilin (Iğdır, Erzurum, Ağrı, Bursa, İstanbul, Şanlıurfa, Erzincan, Bitlis, Yozgat, Van, Ankara) çeşitli bölgelerinde uygulanan karantina devam ediyor.
 • Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, açıkta kanatlı hayvan besiciliğinin yasaklanması için Bakanlar Kurulu’na teklif sunacak.
 • Türkiye genelinde hastalığın ilk tespitinden bugüne, hayatını kaybedenlerle birlikte 15 kuş gribi vakası saptandı.
 • IMF Birinci Başkan Yardımcısı Krueger, Türkiye’de kuş gribi hastalığının yayılmasının sınırlı tutulabilmesi halinde, ekonomik açıdan kaygılanacak önemli bir durum olmayacağını söyledi.
 • Yunanistan Türkiye için seyahat uyarısı yayımlamayacak.
 • Almanya, Türkiye’ye kuş gribi nedeniyle yardım önerisinde bulundu.
 • İtalya, Türkiye’deki kuş gribinin kontrol altına alınacağına kesin gözüyle bakıldığını açıkladı.

1027690cookie-check’24 ilde kuş gribi var…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.