28 Şubat vekillerine mercek

Komisyon vekillerin kişisel hesap hareketlerini incelemek için yazı gönderecek.

28 Şubat döneminin genel ekonomik göstergeleri için BDDK ve TMSF’den bilgi ve doküman isteyen TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu, şimdi de DYP’den istifa ederek, Refahyol’a karşı kurulacak Anasol-D hükümetine destek veren vekillerin peşine düştü. Komisyona bilgi veren dönemin siyasetçilerinden Hasan Celal Güzel, vekillerin istifasında para pazarlıkları yapıldığını öne sürmüştü. Komisyon, DYP’den istifa ederek Hüsamettin Cindoruk tarafından kurdurulan Demokratik Türkiye Partisi’ne geçen vekillerin hesap hareketlerinin incelenmesi için bankalara yazı yazmaya karar verdi. O dönemde DYP’den istifa eden Emre Gönensay, İsmet Sezgin, Yalım Erez, Hamdi Üçpınarlar, Mustafa Küpeli, Safter Gaydalı, Cavit Çağlar gibi siyasi aktörlerin hesap hareketleri incelenecek. Bankacılık Kanunu kapsamında bankaların bilgi göndermemesi halinde ise yasal değişiklik yapılması için de düğmeye basılacak.

27 NİSAN MERCEKTE

Komisyon, geçen hafta BDDK’ye ve TMSF’ye gönderdiği Komisyon Başkanı Nimet Baş imzalı yazıda, ‘1991-2007 tarihleri arasında ülkemizde kurulu ve yeni lisans alan tüm bankaların ve hakim ortakların listesi, 2007 sonuna kadar bankalarda yaşanan değişimler (iradi tasfiye, birleşme, devralma vb), faaliyet izni kaldırılan ve TMSF’ye devredilen bankalar ve devir gerekçeleri’ istendi. Baş, yazısında, ‘TMSF’ye devredilen bankalar tarafından kullandırılan ve tahsil edilemeyen en büyük 100 kredi ve kullandırıldıkları kişilere ilişkin bilgi ve belgeleririn tablolar halinde çıkartılarak, komisyonumuza ivedilikle gönderilmesi konusunda gereğini rica ederim’ dedi. Komusyonun MHP’li üyesi Özcan Yeniçeri, ’28 Şubat’ta rol alan aktörlerin kritik olaylarda maddi motivasyonla hareket edip etmediğini incelemek gerekir. Çünkü darbelerde sadece militer yapı yoktur. Ekonomik ve siyasi araçlarla birleşirse darbe olur’ dedi.

İŞTE O VEKİLLER

28 ŞUBAT sürecinde Ufuk Söylemez, Yıldırım Aktuna, Yalım Erez, Işılay Saygın, Mahmut Sönmez, İsmail Durak Ünlü, Bahattin Yücel, Doğan Güreş, Mustafa Zeydan, Sedat Aloğlu, Metin Işık, Emre Gönensay, İsmet Sezgin, Hamdi Üçpınarlar, Mustafa Küpeli, Safter Gaydalı, Cavit Çağlar, Yaşar Dedelek, Rıfat Serdaroğlu, Şinasi Altıner gibi isimler, DYP’den istifa etmişti.

BDDK: MECLİS’E BİLGİ VERMEYİZ

BDDK’DAN komisyona kötü haber. Komisyon, 28 Şubat ile 2001 krizinin bağlantısını açıklamak için BDDK’dan bilgi talep etti. BDDK Başkanı Mukim Öztekin, Meclis’e bilgi verme yetkilerinin olmadığını söyledi. Öztekin, ‘Komisyonun yazısını henüz görmedim. Ancak Bankacılık Kanunu’nun 73. Maddesi çerçevesinde verilecek bilgiler ve hangi kurumlara verileceği belli. Onun dışında bilgi verme hakkımız yok. Kanun yasaklıyor. Bilgi verilmeyecek kurumlar arasında Meclis de var. Ancak savcılık kanalıyla istenirse verilebilir. Ortada bir soruşturma da var’ dedi.

TMSF BELGELERİ KOMİSYONA İLETECEK

TMSF, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun talep ettiği bilgi ve belgeleri en kısa sürede Komisyon’a ulaştıracağını bildirdi. Kurumdan yapılan açıklamada, ‘TBMM Meclis Araştırma Komisyonu, 27 Haziran 2012 tarih ve 74521 sayılı yazısıyla 1991-2007 tarihleri arasında Fon’a devredilen bankalar ve bu bankalarda görev alan üst düzey yöneticiler hakkında bilgi ve belge talebinde bulunmuştur. TMSF, elde edilecek bilgi ve belgeleri en kısa sürede TBMM Araştırma Komisyonu’na ulaştıracaktır” denildi. (Ebru TOKTAR ÇEKİÇ / Akşam)

1349110cookie-check28 Şubat vekillerine mercek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.