3 akademisyenden AKP sonrası demokrasi ve ekonomik geçiş süreci önerisi

Türkiye’de mevcut siyasal rejimin ve onun alt yapısı ekonomik sistemin artık çökmekte olduğu çıplak gözle de görülüyor. Erken seçim gündemde olmasına karşın eski söylem ve politikaların da çözüm olmadığı tartışmalarda öne çıkıyor. Türkiye’nin yeni bir “demokrasi” ve onun alt yapısını oluşturan yeni bir “ekonomi” anlayışına ihtiyacı var. Üç akademisyen Dr. Mert Büyükkarabacak, Prof. Mustafa Durmuş ve Prof. Haluk Levent “Bir “geçiş programı” çerçevesi” başlığı altında 1+1 Expess’e bu programı anlattı.

2021 başında yapılan Demokrasi Konferansı çağrısı sonrasında, 21 toplumsal sorun alanı saptandı, bu alanlarda çalışma grupları kuruldu ve gelinen aşama, 24 Haziran’da düzenlenen Demokrasi Konferansı toplantısında, tebliğler eşliğinde kamuoyuna sunuldu.

Söz konusu sorun alanlarından biri, hayati önemdeki “Ekonomide Demokrasi”. Hazırlanan tebliğde, “Faşizmin karanlığından çıkmak adına en geniş toplumsal güç birliğini sağlamak amaçlı bir geçiş programı çerçevesinde, ‘nasıl bir demokratik ekonomi’ sorusunun yanıtını üretmek” üzere saptanan ve ele alınan 11 başlık şöyle sıralanıyor:

1. Demokratik Planlama 2. İşyerinde Demokrasi 3. Yeni ve Yeniden Kamusallık 4. Müşterekler Ekonomisine Doğru 5. Çalışmanın Paylaşılması ve İş Sürelerinin Kısalması 6. Sosyal Fayda-Sosyal Maliyet Analizi 7. Büyümeyi Demokratikleştirmek 8. Temel Gelir Güvencesi Yaşatır 9. Meclisler ve Kooperatifler Ekonomiyi Demokratikleştirir 10. Bütçe Hakkı Sarayın Değil Halkındır 11. Yeniden Dağıtımcı-Bölüştürücü ve Eşitlikçi Vergi Politikası.

birartibir.org’dan Elvan Kıvılcım’ın sorularını, Bu başlıkların nasıl ele alındığını ve nasıl bir “geçiş programı” çerçevesi çizildiğini tebliği hazırlayan ekibin sözcüleri Dr. Mert Büyükkarabacak, Prof. Mustafa Durmuş ve Prof. Haluk Levent yanıtladı.

SÖYLEŞİNİN İLK BÖLÜMÜNÜ KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://birartibir.org/bir-gecis-programi-cercevesi/

2551460cookie-check3 akademisyenden AKP sonrası demokrasi ve ekonomik geçiş süreci önerisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.