‘3 Ekim Türkiye ve AB için son şans’

AB’nin 3 Ekim’de ”bugüne kadar üyelik başvurusu yapan en büyük ve en önemli ülkeye” kapılarını açmaya hazırlandığını hatırlatan Economist yazarı, ”Uzun süren Türkiye’yi oyalama döneminin artık bittiğini” ifade etti.


Müzakerelerin geciktirilmesine yol açan iki tehditten birinin Türkiye’nin Rum kesimini tanımaması olduğunu da belirten yazar, Türkler de dahil herkesin Türkiye’nin sonunda Rum kesimini tanıması gerektiğini bildiğini öne sürdü.


İkinci tehlikenin, bazı AB üyelerinin, imtiyazlı ortaklık önerisini, tam üyelik müzakerelerinde başarısız olunması halinde kullanılacak bir yan yol olarak müzakerelere temel oluşturacak çerçeve belgesine koydurmakta ısrar etmeleri olduğunu kaydeden Economist yazarı, Türkiye’nin bunu ”onur kırıcı bir öneri” addettiğine dikkati çekti.


Türkiye’nin üyeliğinin reddedilmesinin ülkedeki bazı kesimlerin yönlerini Rusya’ya ya da doğudaki diğer bazı ülkelere çevirmesine yol açabileceğini ifade eden yazar, ”Avrupa için doğacak sorunlar, daha az dramatik olabilir, ama daha küçük olmayacaktır. 11 Eylül’ün ardından Türkiye’yi kulübe dahil etmek, artık sadece büyük ve stratejik öneme haiz bir ülkenin modernizasyonuna yardımcı olmaktan ibaret değildir. Bu AB ve Batı’nın tümü için, çağdaş ve demokratik İslam’a cesaret verip vermeme noktasında bir sınav niteliği taşıyacaktır” dedi.

783730cookie-check‘3 Ekim Türkiye ve AB için son şans’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.