3 liderli ‘mavi açılış’…

Başbakan Erdoğan, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin BOTAŞ’ın Samsun’un Çarşamba ilçesine bağlı Durusu Köyü’ndeki Mavi Akım İstasyonu’na gelmelerinin ardından ilk olarak pompa istasyonu önünde fotoğraf çektirdiler.


Üç lider, daha sonra doğalgaz kontrol ve basınç ölçüm tesisini ziyaret etti. Burada Gazprom yetkilisi tarafından liderlere Mavi Akım Doğalgaz Projesi hakkında brifing verildi.


Erdoğan, Putin ve Berlusconi, daha sonra pompa istasyonu sahasında baretlerini taktılar ve Mavi Akım doğalgazının Türkiye’ye gelişini simgeleyen meşalenin yakılmasını izlediler.


Bu arada, Başbakan Erdoğan, Putin ve Berlusconi’nin samimi davranışları dikkati çekerken, Erdoğan’ın İtalyanca tercümanlığını sinema ve tiyatro sanatçısı Serra Yılmaz yaptı.


Liderler, meşalenin yakılmasının ardından açılış töreninin yapılacağı kapalı salona geçtiler.


Mavi Akım doğalgaz boru hattının ilk adımının 1997 yılında Rusya Federasyonu ile imzalanan anlaşmayla atıldığını belirten Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:


”Mavi Akım doğalgaz boru hattı, fikir olarak ilk kez gündeme getirildiğinde kimi çevrelerce ‘mavi düş’ olarak adlandırılmıştı. Bazı işleri başarabilmek için düşleyebilecek cesarete sahip olmak gerekir. Hükümetimiz, işbaşına geldiği günden beri bu vizyon ve cesarete sahip olduğunu ortaya koymuştur.


Ne mutlu bize ki ülkelerimizin kararlı tutumu ve ortak vizyonu sebebiyle bu proje hayata geçirilebilmiştir. Mavi Akım projesi, birlikte çalışmanın ve güç birliğinin bir eseridir. Projenin karşısına çıkan engelleme çabalarına rağmen üç ülke aynı hedef doğrultusunda azimle ilerlemişler ve nihayetinde bunun meyvelerini elde etmişlerdir.”


Mavi Akım doğalgaz projesinin iki ülke arasında ekonomilerin birbirini tamamlayıcı özelliğini ortaya koyduklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, bu projenin iki ülke arasındaki işbirliğini ve dostluk bağlarını daha da güçlendireceğine inandığını söyledi.


Türkiye’nin enerji ihtiyaçlarını, ekonomik, güvenilir ve değişik arz kaynaklarından karşılamaya önem verdiğini hatırlatan Erdoğan, Mavi Akım doğalgaz boru hattının Türkiye’nin bu hedefine önemli katkılarda bulunduğunu ifade etti.


Erdoğan, şöyle konuştu:


”Samsun-Ceyhan by-pass petrol boru hattının yanı sıra, Mavi Akım doğalgaz boru hattının da Ceyhan’a uzatılmasıyla kuzey-güney ekseninde önemli bir enerji koridoru oluşturmuş olacağız. Ceyhan’ı her anlamda bir enerji ticaret merkezine dönüştürmeyi planlıyoruz.


2010’lu yıllarda Irak, Azeri, Rus ve Kazak menşeli petrolün ulaşacağı Ceyhan terminalini Akdeniz’in en büyük rafinerilerinden biri olan İtalya’nın Augusta Rafinerisi’ne yakınlığı büyük bir avantaj oluşturmaktadır. Bu projelerimizi İtalya başta olmak üzere Avrupa’nın enerji arz güvenliğine katkısı da büyük olacaktır.”

1026430cookie-check3 liderli ‘mavi açılış’…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.