3 yılı doldurana tahliye yolu

Ceza Muhakemesi Yasası’nın 31 Aralık’ta yürürlüğe girecek uygulama yasasıyla, tutuklu olarak 3 yılını geçirenlere “zorunlu” tahliye yolu açılabilecek. Çünkü yasa ağır cezalık suçlarda tutukluluk süresinin 3 yılı geçemeyeceğini hüküm altına alıyor. Adalet Bakanı’nın hazırlığının sürdüğünü açıkladığı elektronik kelepçe önerisi, 2.5 ay sonra gündeme gelecek tahliye konusunda hem ön alma hem de yeni bir “takip” hazırlığı olarak değerlendirildi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, katıldığı bir programda, Ceza İnfaz Yasası’nda yıl sonuna kadar değişikliğe gidilerek elektronik kelepçe kullanımının da gündeme gelebileceğini açıkladı.

Ergin, elektronik kelepçe uygulamasını uzun süreli tutukluluk eleştirisini dikkate alarak geliştirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Bakanın yıl sonuna kadar tamamlanacağını duyurduğu elektronik kelepçe ile birlikte Türkiye’nin yaşamına bir ilk daha girecek. 2005 yılında CMY değiştirildi. Bu değişiklik sırasında kimi düzenlemelerin yürürlük tarihi 31 Aralık 2010 olarak belirlendi. Bunlar arasında, “Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde tutukluluk süresi en çok bir yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek altı ay daha uzatılabilir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam üç yılı geçemez” hükmü de yer aldı. Bu nedenle Ergenekon soruşturması kapsamında 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren tutuklulukta 3 yılı dolduranların tahliye edilmesi gündeme gelecek.

‘Tahliye edilmeliler’

Bazı hukukçular ise uzun tutukluluk süresinin 2 yıl olacağını buna artı olarak da 3 yıl uzatmayla toplam tutukluluğun 5 yıl olacağını savunuyorlar.

CHP’li Şahin Mengü, 31 Aralık’ta üç yıl boyunca tutuklu olanların tamamının tahliye edilmesi gerektiğine işaret ederek “Düzenleme ilk andan itibaren bu mantıkla geliştirildi. Temel mantık bir kişinin 3 yıldan fazla tutuklu bulunmamasıydı. Üç yıl süren dava olmaz. Zaten yasa da buna yönelik düzenlenmişti. Usul kanunları suçsuz insanların lehine hazırlanır. Usul yasaları suçsuz insanları korumak içindir” dedi.

İLHAN TAŞCI/CUMHURİYET

1261690cookie-check3 yılı doldurana tahliye yolu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.