78’liler sonuç bildirgesi yayımlandı

9-10 Nisan 2011 tarihinde Mersin’de düzenlenen XVII. Dönem Türkiye 78liler Meclisi Toplantısına 300 78’linin katılımı başarı ile tamamlandı.

Divan heyetinin seçimi ve saygı duruşu ile başlayan toplantının I. Gününde, 78lilerin Sözcüsü açılış konuşması yaptı. Toplantıya katılan kurumlarının temsilcileri konuştu. Bölge raporları okundu.

Toplantının II. Gününde, “Türkiye ve 78’liler” üst başlığı altında, “78’liler kimdir, nedir, nereden gelip nereye gidiyorlar, gelinen noktada nasıl bir 78’lilik gerekiyor” sorularına cevap aranırken on bir yıllık 78’lilik deneyiminin “hakikat komisyonları ile ilişkisi” değerlendirildi. Türkiye’nin bugünün kaderinin bir yerde 1990-96 döneminde çizildiği bu dönemin kurulacak bir “Hakikat Komisyonu” ile tüm yönleriyle açığa çıkarılması hedef olarak kondu.

Yeni Anayasa süreci değerlendirildi. 78’lilerin Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği ile birlikte 23Nisan 2011’de İstanbul’da düzenlediği “eşitlikçe, özgürlükçü, demokratik anayasa sempozyumu”nun olası sonuçları ve akabinde izlenecek anayasal hat ifade edildi.

12 Haziran Genel Seçimleri ve olası sonuçları değerlendirildi.

12 Eylül 1980 dava iddianameleri başta olmak üzere,dönemin bilgi ve belgelerinin kurulacak bir komisyon tarafından toplanması, konuya ilişkin dijital ilişkilerdeki eksikliklerin süratle tamamlanması.

78’lilerin daha önce açtıkları 1 Mayıs 1977, Maraş katliamları gibi dosyaların yeniden ele alınması, güncellenmesi, bu yönde kamuoyunun canlı tutulması faaliyetinin daha bir geliştirilmesi.

”78, 78’li suç duyurusunda bulunuyor” kampanyasının bölge bölge süreklileştirilmesi.

”Diyarbakır 5 nolu Askeri Cezaevi, İnsan Hakları Müzesi Olsun” kampanyasına seçim sürecinde devam edilmesi, seçim sonrasında saptanacak uygun bir tarihte kurulacak yeni hükümete, parti grup başkan vekillerine, Meclis başkanlığına ve ilgili yetkili organlara sunulması.

Öte yandan Müze için gerekli olan sanatsal gereklilerin organize edilmesi yönünde adımların hızlandırılması.

18 Mayıs 2011 tarihinde Diyarbakır’da, Diyarbakır çıkışlı eski politik mahkumlar ile yeni bir suç duyurusunun organize edilmesi.

Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da “Türkiye, Diyarbakır Askeri Cezaevi Gerçeği ile Yüzleşiyor” sempozyumunun üçüncüsünün düzenlenmesi. Komisyon çerçevesinde bu tür sempozyum ve panellerin özellikle ülkenin batısında süreklileştirilmesi.

Hasta ve baskı altındaki politik tutsaklarla dayanışmanın geliştirilmesi.

“Torba yasası” 78’lileri ilgilendiren boyutu ile özel olarak ele alındı. 12 Mahkemelerinde ‘beraat edenlerle’ sınırlı sosyal güvenlik haklarının genelleşmesi, dönemin tüm 78’lilerini ayrımsız bir şekilde kapsaması amaçlı kamuoyu yaratma ve anayasa mahkemesine başvurulması.

Örgütlenme sorunlarının da konuşulduğu toplantıda, meşruluk temelinde genelde Türkiye Meclisinden başlayarak kent ve ilçe merkezlerine uzanan bir çerçevede Meclis örgütlenmesinin esas alınması ve pratik olarak geliştirilmesi. İlişkilerin yetersiz olduğu bölgelerde Temsilcilikler üzerinden Meclis örgütlenmesinin hedeflenmesi. Yasallık ihtiyacının Merkezi federasyonun şubesi veya temsilciği biçimi altında karşılanması.

30 yıl önce Diyarbakır 5 Nolu Askeri cezaevi üzerinden ortaya çıkan ve on yıllar içinde derinleşen yarılmanın en ağır bedelini ödeyenlerin, Kürtlerin, Türklerin ve değişik milliyetlerden 78’lilerin ortak bir çatı altında bir araya gelmesinin, birbirine karışmasının halkların kardeşliğinin inşasına sunacağı katkı ve bunun tarihi önemi toplantıya damgasını vuran ana tema oldu.

Toplantıya katılan 300 78’li temsilcinin, Türkiye 78’liler Yürütme Kurulu üyelerini Denetleme Kurulunu seçmesi sonucu coşkuyla sonuçlandı.

1075820cookie-check78’liler sonuç bildirgesi yayımlandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.