Beypazarı’nda vahşi doğa gözlenebilecek

Ortaklık çerçevesinde, Beypazarı ve çevresindeki vahşi yaşamı anlatan bir “Doğa Evi” kurulacak. “Doğa Evi”ne gelen turistler hangi hayvan veya bitki türünü ve doğal alanları nerede, ne zaman ve nasıl görebilecekleri hakkında bilgi ve rehberlik hizmeti alacak.


AKBABALAR VE AYILAR…


Doığa Derneği’nin gönderdiği açıklamaya göre; Beypazarı çevresinde akbaba, kara leylek, kızıl şahin gibi kuşların yanı sıra, geyik ve ayı başta olmak üzere yaban hayvanlarını görmek mümkün. Bunun yanında dünyada yalnızca bu bölgedeki bozkırlarda yaşan bir çok “endemik” bitki bulunuyor. Yalnızca yol kenarındaki birkaç metrekarelik alanda yaşayan Beypazarı geveni bu türlerin en nadir olanı. Geven çiçeklerini bahar aylarında açıyor.


TARİHİ KONAK DOĞA EVİ OLUYOR


Doğa Derneği ve Beypazarı Belediyesi ortaklığı sonucunda, ilçe merkezindeki tarihi bir konak bölge doğasını anlatmak ve ziyaretçilere farklı gezi rotaları göstermek için “Beypazarı Doğa Evi” adı altında yeniden düzenlenecek. Aynı zamanda, şehir merkezine ve ilçenin yanı başındaki İnözü Vadisi’ne bilgilendirme panoları yerleştirilecek. Bu panolarda küçük akbaba gibi nesli tehlikedeki türlerin yaşamı hakkında bilgiler verilecek.


BM DESTEĞİ


Yürütülen çalışmaları Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu – Küçük Ölçekli Projeler (UNDP – SGP) Birimi destekliyor. İlçedeki doğal zenginlikler aynı zamanda yerel ürünlerle de anlatılmaya çalışılacak. Bu nedenle UNDP-SGP’nin desteklediği çalışma kapsamında Beypazarı’nda sıkça görülebilen akbaba ve sincap gibi türlerin stilize motifleri hazırlanıp gümüş rozetler üretiliyor. Tarhana ve erişte gibi gıda paketleri için kuşlar ve kelebekleri tanıtan etiketler hazırlanıyor. İlçenin doğasını anlatan kartpostal, broşür ve posterler basılıyor.  


Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken konu hakkında yaptığı açıklamada “Beypazarı Belediyesi ortaklığı ile yürüttüğümüz çalışma Beypazarı’nın Türkiye’yi bir kez daha şaşırtmasına neden olacak. Bu ortaklığın Türkiye’de zengin doğal alanlara sahip çok sayıdaki diğer ilçelerimize örnek oluşturmasını diliyoruz” dedi.  


Daha fazla bilgi için:
Doğa Derneği İletişim Koordinatörü Yeşim Erbaşol
[email protected] 212 245 7422

1054220cookie-checkBeypazarı’nda vahşi doğa gözlenebilecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.