Zorla evlendirene, 10 yıla varan hapis

Almanya’daki Türkiyeliler arasında artan namus cinayetleri nedeniyle Almanya üst parlamentosu zorla evlendirmeleri suç yapan bir yasa tasarısı önerdi.

Parlamentonun hazırladığı evlilik yasa tasarısına göre, çiftleri kendi istekleri dışında evlenmeye zorlayan herkes 6 ayl-10 yıl arasında hapis cezası alabilecek.

Alman Hükümetinin bu kararı, Mart ayında Hatun Sürücü adlı bir kadının eşi tarafından kurşunlanarak öldürülmesi üzerine, Türkiyeli kadınların zorla evlendirmelere karşı Berlin’de yaptıkları bir mitingten sonra gündeme geldi.

Almanya’da yaşayan Türkiyeli yazar Serap Cileli‘de, Almanya’da, kızların istemediği kişilerle zorla evlenmesine karşı hazırlanan yasa tasarısını desteklediklerini belirtti.

İstemediği bir kişiyle zorla evlendirilmenin sonuçlarını kendi deneyimleriyle bilen “Biz Sizlerin Kızıyız, Namusunuz Değil” adlı kitabın yazarı Serap Cileli, ‘Alman ‘Die Welt’ gazetesine verdiği demeçte, 1996’dan beri 45 kadının, bıçaklandığı, kurşunlandığı, boğulduğu  Almanya’da, soruna olan ilgisizliği, ‘toplumun hoşgörü çılgınlığı’ olarak nitelendirdi.

Namus cinayetlerinin özellikle arttığı Berlin’de (sadece geçen yıl 6 kadın öldürüldü) ‘Namus Adına Şiddete Hayır’ kampanyasını yürüten Myria Böhmecke, ‘İnsanlar, -bu sorunu- çok kültürlü bir toplumda yaşadıkları bahanesiyle görmek istemiyor. İnsan hakları ihlalleri gözlerimizin önünde oluyor.’ diyerek, bu kampanya çerçevesinde geçtiğimiz yıl 104 kadına yardım edildiğini belirtti.

 

 

1111700cookie-checkZorla evlendirene, 10 yıla varan hapis

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.