‘Yeni kral kişiliksiz politikaya karşı’

The Guardian’ın Suudi Arabistan uzmanı Mark Hollingsworth’un kaleme aldığı yorum yazıda Suidi Arabistan’daki yeni kralın “yolsuzluk ve ABD çıkarlarına hizmet”in sürmesine karşı bir politika izleyebileceği öngörüldü.

Hollingsworth şu yorumda bulundu:

“84 yaşındaki ihtiyar despotun ölümü ve yerini Veliaht Prens Abdullah’ın alması, batıda ve kraliyet ailesinde rahatsızlık yaratacaktır. Hanedan rahatsız olacak çünkü Abdullah, ailenin bulaştığı yolsuzluklara ve şaşaalı yaşam tarzına son vermeyi düşündüğünü gizlemiyor. Beyaz Saray ve Downing Street 10 numara rahatsız olacak çünkü, Abdullah ‘Arabistan, batının Orta Doğu’daki çıkarlarına bu kadar boyun eğmemesi’ gerektiğini düşünüyor.”

“Önde gelen birçok prensin tersine, Abdullah yolsuzluğa bulaşmamış bir isim. Riyad ve Cidde’deki lüks saraylara sırtını çevirmiş. Bedevi kabile geleneğini temsil ediyor daha çok” yorumunda bulunan yazar, şöyle devam etti:

“Lüksle neredeyse tek alışverişi, ofisindeki bir duvarı kaplayan 33 adet televizyon. Hepsini aynı anda izleyerek, dünyayı bu şekilde takip ettiği biliniyor. Siyasette daha bağımsız, daha pragmatik ve daha cesur olacağının da işaretlerini veriyor. Kamuoyunda, açık sözlü, dürüst kişiliğiyle bir hayli popüler.”

“REFORMDA ŞANSI YOK”

Gazete, “Yeni kralın reformcu olmasına rağmen düşündüklerini hayata geçirmesi konusunda başarı şansı var mı?” sorusunu “Hayır” diye yanıtlayarak nedenini şöyle açıkladı:

“Kral Abdullah, ülkeyi son yıllarda perde arkasından yönetirken, iktidara geldiğinde birşeyleri ciddi şekilde değiştireceğine ilişkin hiçbir işaret vermedi. Şu anda 82 yaşında. Yepyeni bir siyaset izleyemeyecek kadar yaşlı ve temkinli. Kardeşi ve yeni Veliaht Prens Sultan ise 77 yaşında. Eğer birşeyler değişecek ise, bu onun döneminde olabilir. Köklü reformlar ise ancak, Suudi prenslerinin bundan sonraki iki kuşağı tarafından yapılabilir.”

FOTOĞRAF: Kral Fahd

1111690cookie-check‘Yeni kral kişiliksiz politikaya karşı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.