İran’dan Irak’a tarihi ziyaret

Talabani’nin daveti üzerine resmi ziyarette bulunmak üzere Bağdat’a giden Ahmedinejad, 1979 İslam devriminden bu yana Bağdat’ı ziyaret eden ilk İran Cumhurbaşkanı oldu.

Ahmedinejad, iki günlük resmi ziyareti sırasında Talabani ve Başbakan Nuri El Maliki ile resmi görüşmelerde bulunacak.

Ahmedinejad, programı çerçevesinde Necef’teki Şii din adamlarıyla bir araya gelecek.

Ancak Irak’taki en üst düzey Şii din adamı Ayetullah Sistani ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin ise açıklama yapılmadı.

Ahmedinejad’ın ziyaretinde iki ülke arasındaki sınır sorunu, güvenlik, ekonomi ve kültürel alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi gibi önemli konuları Irak tarafıyla görüşeceği belirtildi.

Ziyaret sırasında, iki ülke arasında bazı işbirliği anlaşmaları da imzalanacak.

Ahmedinejad’ın ziyareti için teknik ayrıntıları görüşmek üzere bir süre önce Bağdat’a giden İran heyetinin başkanı İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Rıza Şeyh Attar, ziyaretin hedefini, “iki ülke arasında kalıcı barış sınırlarını belirleme düşüncesinin hayata geçirilmesi” olarak açıklamıştı.

Bağdat’taki BBC muhabiri Irak yönetiminin, gezinin sorunsuz şekilde geçmesi için geniş güvenlik önlemleri aldığını belirtiyor.

Bazı çevrelerin Ahmedinejad’ın Irak ziyaretini protesto edeceği haberleri üzerine Irak hükümeti İran Cumhurbaşkanı’nın güzergahındaki bütün yolları trafiğe kapattı.

Geziye ilişkin değerlendirmeler

Ahmedinejad’ın ziyaretinin, ABD’nin İran’ı izole etme ve BM Güvenlik Konseyi’nden yeni yaptırım kararı çıkarma girişimleri öncesine rastladığına dikkati çekiliyor.

Yorumcular, İran’ın bu ziyaretle “Irak politikasında etkili bir aktör” olduğunu göstermek istediğini belirtiyor.

Ahmedinejad’ın ABD işgali altındaki Irak’a Amerikan askerlerinin gözü önünde gidip dönmesinin “siyasi bir başarı” olacağı ifade ediliyor.

Nüfusları büyük oranda Şii olan İran ve Irak, 1980’li yıllarda savaşmış ve 8 yıl süren savaşta 1 milyon insan hayatını kaybetmişti.

Savaşın birbirine düşman ettiği iki ülke arasındaki ilişkiler, Saddam Hüseyin’in 2003’teki Amerikan işgalinin ardından devrilmesi ve daha sonrasında Şiilerin Irak yönetiminde güçlenmesiyle gelişti.

Saddam döneminde uzun yıllar İran’da sürgünde yaşayan Şii ve Kürt liderleri, iktidara geldikten sonra İran’la ilişkileri geliştirmeye özen gösterdi.

Irak Devlet Başkanı Talabani, Kasım 2005’te İran’ı ziyaret etmişti. (BBC)

1167750cookie-checkİran’dan Irak’a tarihi ziyaret

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.