“Kaplumbağa rehabilitasyon merkezleri kurduğumu biliyorsunuz”

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal’ın, mecliste gündem dışı yaptığı Çıralı konuşmasına yanıt veren Bakan Eroğlu, konuyla ilgili müfettiş görevlendirildiğini söyledi. Eroğlu, müfettiş soruşturması tamamlanıncaya kadar Çıralı’daki işlemin durdurulduğunu açıkladı.

ÇALIŞMALAR DURDURULDU

Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Ulupınar köyünün mahallesi olan Çıralı’da AKP’nin ranta dayalı politikası nedeniyle doğa katliamı yapıldığını iddia eden MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal’a yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çıralı konusunda müfettiş görevlendirildiğini belirterek Orman Genel Müdürlüğü (OGM) müfettişlerinin çalışmaları sonuçlanıncaya kadar buradaki faaliyetin durdurulduğunu açıkladı.

‘KAPLUMBAĞALAR İÇİN HASSASİYETİMİ BİLİYORSUNUZ’

Bütün niyetlerinin bu alanları korumak olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, “deniz kaplumbağalarına karşı gösterdiğimiz hassasiyeti, bir çok yerde onların rehabilitasyonu için merkezler kurduğumu biliyorsunuz” diye konuştu.

‘YUVALAMA ALANI DEĞİL, TAMPON BÖLGE’

Çıralı’daki tahsise konu alanla ilgili, “Burası deniz kaplumbağalarının yuvalanma alanın içinde değil, tampon bölgede olduğunu tespit ettik” diye konuşan Bakan Eroğlu’nun bu ifadelerine karşı bir basın açıklaması yapan Çıralı köylüleri ise tampon bölge içerisindeki ışık ve gürültünün kaplumbağaları olumsuz yönde etkileyeceğini belirttiler.
Çıralı’daki tahsisin iptalini isteyen köylülerin sivil toplum örgütleriyle birlikte yaptığı ortak açıklamada, “her gün dikkatle izlediğimiz yetkililerin açıklamaları, bir an önce bu alanın tahsisinin iptal edileceği ümidimizi güçlendirmiştir” denildi.

ÇIRALI KÖYLÜLERİ: ‘TAHSİS İPTAL EDİLSİN’

Bakan Eroğlu’nun, “burası kontrolsüz biçimde kullanılıyordu” ifadelerine atıfta bulunulan açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi: ” ümidimiz Orman Kanunun 17. maddesine göre uygun olmayan tahsisin (spor sahası olabilmesi için zorunluluk ve kamu yararının ikisinin birlikte bulunması gereklidir) bir an önce iptal edilmesidir. Orman ve Su İşleri Bakanlığının bir an önce alanın tahsisinin iptal etmesi Çıralı’nın korunması açısından bizleri umutlu kılacaktır.”

İL GENEL MECLİSİ BAŞKANI ARI, ÇIRALI’DA

Öte yandan Antalya İl Genel Meclisi Başkanı Cavit Arı ve meclis üyeleri Çıralı’yı ziyaret ederek köylülerin sorunlarını dinledi. Çıralı’daki kiralamaya karşı açılan davayı değerlendiren Arı, hukuki sürecin doğa ve köylülerin lehine sonuçlanmasının muhtemel olduğunu söyledi.

‘ÇIRALI’YA KAYNAK AYIRDIK’

Antalya İl Genel Meclisi üyelerinin yanısıra, CHP Kemer İlçe Başkanı ve yöneticileri eşliğinde Çıralı’yı ziyaret eden İl Genel Meclisi Başkanı Cavit Arı, köylülerle bir toplantı yaparak sorunlarını dinledi. Çıralı’nın önemli bir turizm merkezi olduğunu kaydeden Arı, İl Genel Meclisi olarak Çıralı’ya bu özelliğinden dolayı kaynak ayırdıklarını söyledi.

‘HES VE BENZERİ PROJELERLE DOĞA KATLEDİLİYOR’

Doğaya duyarlı politik bir çizgileri olduğunu ifade eden Arı, “eğer tahsisler olacaksa bunun orman köylülerine yapılmasını talep ediyoruz. HES projeleri, taş ocakları ve benzeri projelerle, para kaynağı adı altında doğa gaspedilerek katlediliyor. Milli servet yokediliyor” görüşünü savundu.

1536200cookie-check“Kaplumbağa rehabilitasyon merkezleri kurduğumu biliyorsunuz”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.