AB Adalet Divanı: Eğitim fırsatında eşitsiniz’

Almanya’nın yurtıdşında eğitim gören Alman ve AB vatandaşı öğrencilere verdiği BAFÖG eğitim yardımını Almanya’da yerleşik olup Türkiye’de yüksek öğrenimini sürdüren Türk öğrencilerine vermemesi üzerine, Türk vatandaşı Gaye Gürol Türkiye-AB arasındaki 1/80 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı’nın 9. Maddesi gerekçe gösterilerek Alman ulusal mahkemesinde dava açılmıştı. Dava ortaklık hukukuna atıf yapılması bakımından AB Adalet Divanına da yansımıştı.


Türkiye-AB Ankara Ortaklık Anlaşması çerçevesinde ebeveynleri yasal olarak bir AB ülkesinde ikamet eden ve çalışan Türk çocuklarının meslek eğitimi imkanlarından yararlanmada AB vatandaşlarıyla muamele eşitliğine sahip olduğunu öngörüyor.


Divan, Gaye Gürol Davasında anlaşmadaki maddeleri teyit ederek ayrıca Türk vatandaşlarının çocuklarının yüksek öğrenim amacıyla bulundukları üye ülke dışına çıkmalarının, bu haklardan yararlanmaya engel teşkil etmeyeceği hususu da vurgulanmıştır.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:


“Sözkonusu Divan Kararı çerçevesinde, İngiltere’de yasal olarak yaşayan ve çalışan vatandaşlarımızın çocuklarının eğitim imkanlarından İngiliz çocukları ile eşit koşullarda yararlanmaları hukuki olarak güvence altına alınmıştır. Türk vatandaşlarımızın çocukları, öğrenim amacıyla İngiltere dışında bulunmaları halinde de sözkonusu imkanlardan aynen yararlanmaya devam edebileceklerdir. İngiltere’de çocuklarının eğitimden yararlanmaları hususunda kendilerine ayrımcılık yapıldığı iddiasında bulunan vatandaşlarımızın bu Karar çerçevesinde haklarını arama imkanları bulunmaktadır.”

795420cookie-checkAB Adalet Divanı: Eğitim fırsatında eşitsiniz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.