‘AB hatırına eşcinsel hakları tanınıyor’

İngiltere’de yayımlanan The Economist dergisinin bugünkü sayısında, Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlaması sonrası eşcinsellerin konumu mercek altına alındı.


Makalede, geçen ay ahlaka uymayan davranışları teşvik ettiği gerekçesiyle eşcinsel haklarını savunan KAOS-GL derneğinin kapatılmasını isteyen Ankara Valiliği’nin, 3 Ekim’den on gün sonra tüm suçlamaları çektiği aktarıldı.


Economist, “Sorun eşcinsellere karşı önyargılı bürokratlarla değil, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini sabote etmek isteyen aşırı milliyetçiler tarafından yaratılmıştı, ama başarısız oldular” yorumunu yaptı.


“Türkiye’deki eşcinsellerin pek çoğu, karşılaştıkları sosyal baskıya rağmen, diğer Müslüman ülkelerde verilen hapis ya da ölüm cezalarıyla karşılaştırıldığında, durumlarının o kadar da kötü olmadığını düşünüyor” diye yazan dergi şöyle devam etti:


“Türkiye’de eşcinsel ilişkiyi yasaklayan bir yasa yok. Bu anlayış, Osmanlı dönemine dayanıyor. 19’uncu yüzyılda, Türklerin Batı’ya yakınlaşmasıyla yaklaşımlar da sertleşiyor, geleneksel aile yaşamı teşvik ediliyor.


Bugün ise İstanbul, Ankara gibi şehirlerde bir biri ardına eşcinsel kulüpleri açılıyor, eşcinseller televizyon programları yapıyor, internet sayesinde doğudaki eşcinseller de batıyla temas kurabiliyor. Ne var ki, iktidardaki ılımlı İslamcılar için eşcinsel hakları Avrupa Birliği ile ilişkilerde ihtilaflı bir konu olabilir.”


İslam eşcinselliğe tamamen karşı çıkıyor. Acaba muhafazakar seçmenlerini oylarını tehlikeye atıp eşcinselleri destekleyen bir yasayı geçirirler mi? Adalet ve Kalkınma Partisi’nden bir sözcü, bu soruya ‘Kesinlikle hayır’ yanıtını verdi, ‘Açıkça eşcinsel olduğunu söyleyen bir adaya asla destek vermeyeceğiz’ dedi.”

1025920cookie-check‘AB hatırına eşcinsel hakları tanınıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.