AB ülkeleri Obama'dan yana

Gallup kamuoyu yoklama şirketi tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, İngiltere, Fransa ve Almanya halkının çoğunluğu ABD'de başkanlık koltuğunda Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı John McCain'den çok, Demokrat Parti'nin adayı Barack Obama'yı görmek istiyor ve seçimlerin sonucunun ülkeleri için önemli olacağını düşünüyor.

İngilizlerin yüzde 60'ı Obama'yı, yüzde 25'i ise McCain'i destekliyor. Araştırmaya katılan İngilizlerin yüzde 15'i ABD başkanlık seçimlerine ilişkin görüş beyan etmedi. Araştırma, Fransızların yüzde 64'ünün Obama'yı, yüzde 32'sinin McCain'i desteklediğini, yüzde 4'ünün ise görüş bildirmediğini gösterdi.

Öte yandan araştırmaya göre Obama, bugün ziyaret edeceği ve halka hitaben bir konuşma yapması beklenen Almanya'da halkın yüzde 62'sinin Beyaz Saray'da görmek istediği isim. Almanya halkının yüzde 27'si McCain'i başkanlık koltuğunda görmek isterken, katılımcıların yüzde 10'u yorum yapmadı.

Araştırma, Avrupalıların ABD seçimlerinin sonucuna kayıtsız olmadığını gösterdi. Bu çerçevede İngilizlerin yüzde 80'i, Fransızların yüzde 71'i ve Almanların yüzde 62'si Beyaz Saray'da kimin oturacağının ülkeleri için önemli olacağı görüşünde.

Araştırma sonucunda Obama'nın Avrupa halkından aldığı destek, bahar aylarında Demokrat Parti içinde süren adaylık yarışına ve bu yarışın uluslararası medyada yoğun şekilde yer almasına bağlanıyor. Bu arada bahar döneminde McCain'in uluslararası medyada Obama'ya oranla çok daha az yer aldığına dikkat çekiliyor.

Telefon görüşmeleri yoluyla yapılan ve 1011 Alman, 1006 Fransız ve 1001 İngiliz'in katıldığı araştırmanın Mayıs ve Haziran aylarında yapıldığı bildirildi.

1175170cookie-checkAB ülkeleri Obama'dan yana

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.