AB: Siyasi Partiler Yasası’nı değiştirin

Dışişleri bakanlarını buluşturan AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyinin genişleme kararlarında, ”Türkiye’de anayasa dahil siyasi partilerin işleyişiyle ilgili yasaların değiştirilmesinin her zamankinden daha fazla istendiği” vurgulandı.


Türkiye’deki siyasi aktörlerin görüş farklılıklarını hukukun üstünlüğüne ve temel özgürlüklere saygı göstererek uzlaşma ruhu içinde ve diyalogla çözmeleri çağrısı yapılan kararlarda, bunun reform sürecinin canlandırılmasına da katkı sağlayacağı belirtildi.


Türk hükümetinin reform çabalarını sürdürme taahhüdünü memnuniyetle karşılayan AB, uzun süredir bekleyen reformların hayata geçirilmesinde ”çabaların ikiye katlanması” umudunu dile getirdi.


AB, Türkiye’den acil beklentileri arasında ”yargı reformunu, yolsuzlukla mücadeleyi, sivil hakların etkin korunmasını, işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans politikasının uygulanmasını, ifade özgürlüğünü, dini özgürlükleri, mülkiyet hakkına saygıyı, azınlıkların korunmasını ve kültürel haklarının güçlendirilmesini, kadın haklarını, çocuk haklarını, sendikal hakları ve ordu üzerinde sivil kontrolü” sıraladı.


”AB Konseyi Türkiye’nin Ek Protokolü bütüncül ve ayrım gözetmeden uygulama yükümlülüğünü yerine getirmemesini üzüntüyle karşılar” denilen kararlarda, Türkiye’nin Kıbrıs Rum kesimiyle ilişkilerini normalleştirmesi yolunda adım atmadığı savunuldu.


AB ayrıca Türkiye’den, Kıbrıs’taki müzakereleri ”aktif olarak desteklemesini” ve çözüm için iyimser atmosfere somut önlemlerle katkı yapmasını istedi. 

1070880cookie-checkAB: Siyasi Partiler Yasası’nı değiştirin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.