ABD Büyükelçiliği’nde patlama: 2 ölü

Paris Caddesi’nde bulunan ABD’nin Ankara Büyükelçiliği önünde henüz belirlenemeyen bir nedenden dolayı patlama oldu.

Ankara’da Amerikan Büyükelçiliği önünde patlama oldu. Bölgeye çok sayıda itfaiye ve ambulans sevk edilirken yaralıların olduğu belirtildi.

Başkent Ankara, öğle saatlerinde bir patlamayla sarsıldı. ABD Büyükelçiliği’nin Paris Caddesi’ndeki ziyaretçi ve vize işlemleri için gelenlerin giriş yaptığı 2 No’lu kapısında bir patlama oldu. Patlamada, güvenlik noktasının büyük bir bölümü yıkıldı.

İlk belirlemelere göre 2 kişi hayatını kaybetti.

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, saat 13.10 sularında ABD Büyükelçiliği’nin Paris Caddesi girişinde bulunan, elçilik personelinin giriş yaptığı kapıda bir canlı bombanın, üzerinde bulunan mühimmatı patlatması sonucunda ilk belirlemelere göre canlı bombayla birlikte bir kişinin daha hayatını kaybettiğini, bir Türk kadının da Numune Hastanesi’nde tedavi altına alındığını söyledi.

Vali Yüksel, bir soru üzerine, yaralı sayısının bir olduğunu ifade ederek, ”Canlı bombanın üzerindeki mühimmatı patlatması sonucunda alanda yıkıntılar olması nedeniyle şu anda yıkıntıların altında inceleme yapıyor arkadaşlar. İlk belirlemelerimize göre 2 ölü, bir de hastanede bulunan yaralı var. Canlı bombayla 2. hayatını kaybeden kişi, ABD’nin çalışan personeli. Yaralı bayan da iş takibine gelen de bir Türk vatandaşı” dedi.

Vali Yüksel, ”Türk personel mi?” sorusuna ise ”Evet, Türk güvenlik personeli” yanıtını verdi.

Yüksel, gelişmeler hakkında basınla kısa süreli görüşmeler yapacağını ve bilgileri paylaşacağını söyledi. ”Patlama içeride mi olmuş” sorusu üzerine Yüksel, ”ABD Büyükelçiliği’nin kendi alanı içerisinde” yanıtını verdi. ”Vize başvurusu için mi gelmiş” sorusu üzerine de Yüksel, ”Şu anda hiçbir bilgiyi sizinle paylaşamam” diye konuştu.

ESKİ MUHABİR YARALANDI
Patlamadan yaralı kurtulan kişinin, eski NTV muhabiri Didem Tuncay olduğu öğrenildi.

Tuncay, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğum bakım servisinde tedavi altına alındı.

Ankara Numune Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Nurullah Zengin, Tuncay’ın hayati tehlikesinin sürdüğü söyledi.

Zengin, ”Yapılan ilk değerlendirmede baş bölgesinde, özellikle sağ göz bölgesinde travmanın da bulunduğunu bir durum tespiti yapıldı. İlgili branşlardan tüm hekim arkadaşlarımızın ortak değerlendirmeleri halen devam ediyor. Mevcut bulgularla hastamızı yoğun bakımda gözleme devam ediyoruz. Tetkikleri hala devam ediyor” diye konuştu.

Olayın oluş şekline ilişkin bir bilgileri olup olmadığının sorulması üzerine de Zengin, ”Ailesiyle görüştük, gerekli bilgileri aldık. Zaten gerekli değerlendirme halen yoğun bakımda devam ediyor” ifadesini kullandı.

Didem Tuncay’ın vize işlemleri için elçilikte bulunduğu öğrenildi.

İÇİŞLERİ BAKANI’NDAN AÇIKLAMA
İçişleri Bakanı Muammer Güler, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlamada hayatını kaybeden güvenlik görevlisinin 1966 doğumlu Mustafa Akarsu olduğunu söyledi.

‘CANLI BOMBA ERKEK’
Olay yerinde inceleme yapan İçişleri Bakanı Muammer Güler, canlı bombanın erkek olduğunu ve kimliğini araştırdıklarını ifade etti.

‘SALDIRI ÜLKENİN HUZURUNA YÖNELİK’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Ankara’da ABD Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıyla ilgili “Canlı bomba saldırmak suretiyle arzu etmediğimiz bir neticeye sebep oldu. Güvenlik görevlileri tetkikleri, incelemeleri yapıyor. Sağlıklı sonuçlar tam olarak çıkınca gerekli açıklamaları yapacağız. Şu anda canlı bomba paramparça olmuştur. Bunun yanında özel güvenlik ekibinden bir rivayete göre 1, bir rivayete göre 2 vatandaşımız orada rahmetli olmuştur. Yaralı olan kişiler de var. Onlara da şifalar diliyoruz. Bunların hepsi ülkemizin refahına, huzuruna yönelik saldırılardır” dedi.

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINDI
ABD’nin Ankara Büyükelçiliği de bir açıklama yaparak, “ABD Büyükelçiliği’nde bir patlama meydana gelmiştir. Gerekli önlemler alınmıştır. Türk emniyet yetkililerine hızlı müdahalesinden dolayı teşekkür ederiz. Daha fazla bilgimiz olduğunda sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz”dedi.

ELÇİLİK ÇALIŞANLARI SIĞINAKTA
Patlamanın ardından “kırmızı alarm”a geçilen elçilikte, çalışanların sığınağa alındığı kaydedildi. Büyükelçilikte giriş-çıkışlara izin verilmediği öğrenildi.

Bu arada, bilgi alınması için aranan büyükelçilik telefonlarına ise herhangi bir cevap verilmiyor.

CADDE TRAFİĞE KAPATILDI
Olayın ardından bölgeye çok sayıda ambulans ve polis ekibi sevk edildi. Polis ekipleri bölgeyi güvenlik çemberine aldı.

Patlamanın meydana geldiği Paris Caddesi’nin Çankaya yönündeki girişi demir kalkan bariyerle araç trafiğine kapatıldı.

Bomba imha ekiplerinin olay yerindeki incelemesi devam ediyor.

Bölgede polis helikopteri de kontrol uçuşu gerçekleştiriyor.

ELÇİLİKLERDE ÖNLEMLER ARTIRILDI
ABD Büyükelçiliği girişinde meydana gelen patlamanın ardından cadde üzerinde bulunan Almanya ve Fransa büyükelçiliklerinde de güvenlik önlemlerinin artırıldığı görüldü.

Ayrıca, büyükelçiliklerin bulunduğu bölgeye takviye polis ekipleri sevk edildi.

2. ŞÜPHELİ İDDİASI
Öte yandan, polis ekipleri, 2. şüpheli iddiası üzerine alarma geçti.

Bu arada, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ve Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay da olay yerine geldi.

1372330cookie-checkABD Büyükelçiliği’nde patlama: 2 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.