ABD eleştirilere karşı, atağa geçiyor

Avrupa gezisi sırasında, Washington’ın, terör örgütü El Kaide tutukluları için Doğu Avrupa’da gizli gözaltı evleri kurduğu ve tutukluları Avrupa havaalanlarını kullanarak naklettiği yolundaki iddialarla ilgili olarak müttefiklerini ”ABD’nin üstüne gelmemeleri” yönünde uyaracağı açıklandı.

Amerikan medyasına göre, diplomatik kaynaklar, Avrupa’dan son zamanlarda bu konuda gelen eleştirilere karşı Washington’ın sürdürdüğü sessizliğin Rice’ın gezisi sırasında bozulacağını ve ABD’nin, müttefikleri nezdinde atağa geçeceğini belirttiler.

Buna göre Rice, gezisi sırasında Avrupalılara, kendi istekleriyle teröre karşı ABD ile işbirliği yaptıklarını hatırlatacak ve gizli gözaltı evleri gibi konularda kamuoyunun tepkisini ABD’ye yönelterek kendilerini temize çıkarmaya çalışmamalarını isteyecek.

Rice’ın 5 Aralık’ta başlayacak dört günlük Avrupa gezisi, Almanya, Romanya, Ukrayna ve Belçika’yı kapsıyor.

Bu arada, Der Spiegel dergisi, yarın çıkacak sayısında, hükümetin elinde CIA’nın Alman hava sahasına en az 437 seferine ilişkin ”ayrıntılı liste” bulunduğunu yazdı. 

İSTİHBARATLAR BİLİYORDU ZATEN

Öte yandan CIA’ya ait uçakların, terör zanlılarını bazı ülkelerdeki gözaltı kamplarına taşırken, Batılı ülkelerin havaalanlarını zaman zaman kullandığı iddiaları, Avrupa basınında işlenmeye devam ediyor.

Avusturya’da yayımlanan Die Presse, AB’nin karşı atağa geçen Washington’a karşı sağlam durması gerektiğini yazdı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean McCormack’ın “Avrupalı istihbarat servisleri CIA’yla işbirliği yapmıştı” sözlerine gönderme yapan Die Presse, “Amerikalıların mesajı net. Avrupalıların gücenmesine gerek yok. Çünkü ne olup bittiğini biliyorlardı.” diye yazdı.

Der Standard da, Avrupalıların Washington’a karşı öfkelerini ifade ederken, Amerika’yla yakın işbirliği içindeki istihbarat servislerini anmamalarını anlamlı bulduğunu belirtti ve “Galiba buna gerek yok. Çünkü Avrupalı istihbarat servislerinin faaliyetleri, tabii ki her türlü ayıplamanın ötesindedir” alaycı ifadesini kullandı.

1119550cookie-checkABD eleştirilere karşı, atağa geçiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.