ABD’den Çin’e: İran’la anlaşma yapma

ABD’nin, Çin’den İran ile anlaşmalar yapmaya son vermesini istediği belirtildi.

Gazetenin ismi açıklanmayan ABD’li bir yetkiliye dayanarak verdiği haberde, Washington yönetiminin Çinli şirketlerin, İran’a nükleer programı nedeniyle uygulanan BM yaptırımlarını birçok kez deldiği kanısında olduğu belirtildi.

Gazeteye açıklamada bulunan ABD’li yetkili, İran’a yaptırımların uygulanmasını denetlemekle görevli ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Robert Einhorn’un, Çinli yetkililere, içinde İran’a destek sağlayan Çinli şirketlerle bankaların adlarının bulunduğu önemli bir listeyi Çinli yetkililere verdiğini kaydetti.

Yetkili, listedeki İran’a destek sağlayan şirketlerin adlarını veya sayısını açıklamadı, ancak pek çok Çinli şirket ile bankanın, özellikle İran’ın füze programına sınırlı teknoloji desteği sağlamakla ilişkisi bulunduğunu söyledi.

Gazeteye açıklamada bulunan başka bir ABD’li yetkili de Çinli şirketlerin İran’a, uranyum zenginleştirmede kullanılan santrfüjlerin yapımına yardımcı olabilecek malzemeler sattığının belirlendiğini öne sürdü. Yetkili Çinli şirketlerin sattığı malzemeler sayesinde İran’ın daha iyi santrfüjler yapabileceğini savundu.

ABD’deki Çin Büyükelçiliğinden bir yetkili, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ülkesinin ABD’nin yönelttiği suçlamaları soruşturacağını söyledi.

1194680cookie-checkABD’den Çin’e: İran’la anlaşma yapma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.