“AB’den çıkılması Ankara Anlaşması’nın sonu olur”

Avukat Çankıran, “Ankara Anlaşması, Türkiye ile o zamanki adıyla AET üyesi ülkeler arasında ticaretin geliştirilmesi ve iş hacmini artırmak amacıyla 1963’te imzalandı. 1973’te de AET’ye İngiltere ile birlikte 8 ülke daha katılarak söz konusu anlaşmayı tanıdılar. Ankara Anlaşması bir AB anlaşmasıdır. Birleşik Krallık’ın AB’den çıkma kararı AB ile yapılan bütün anlaşmaların feshi anlamına gelir” dedi.

Birleşik Krallık’ın Ankara Anlaşması’nı Lahey Adalet Divanı zoruyla uyguladığını belirten Çankıran, “Ne yazık ki Türkiye’nin uzun süre unuttuğu bu hak 2000’de Londra’dan yapılan bireysel başvuru önce Birleşik Krallık İçişleri’nce kabul edilmemiş ve sonra Adalet Divanı’nın başvuruyu haklı bulmasıyla bu yol açılmıştır” dedi.

“HUKUKİ MÜCADELEYLE, UYGULAMADA”

Çankıran, Ankara Anlaşması’nın uygulanmasında çıkarılan zorlukları da şöyle anlattı:

“Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı, Ankara Anlaşması’na sürekli zorluk getirmeye çalışıyor. Getirilen zorluklardan bazıları başvuranlarda dosya üzerinden karar verilme yöntemi yerine karşılıklı görüşme uygulamasının getirilmesi ve itiraz hakkının kaldırılması sayılabilir. Ankara Anlaşması vizesiyle Birleşik Krallık’ta kalan Türkiye kökenliler ülkedeki sosyal haklardan yararlanamamaktadır” diye konuştu.

“REFERANDUM’DA OY VERİRKEN”

2004’ten başlayarak 2015’e kadar toplam 4 bin 240 Türkiyeli’nin Ankara Anlaşması’ndan, sonrasında oturum almak üzere çalışma izni almasının önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Çankıran, “Umuyorum oy hakkı olan toplum üyeleri referandumda tercihlerini kendi vatandaşları için bir fırsat olan Ankara Anlaşması’nı koruyacak biçimde yapar” dedi.

“İçişleri Bakanlığı bütün başvuruları son derece titizlikle incelemektedir” diyen Çankıran başvurularla ilgili şöyle konuştu:

“İş planı iyi hazırlanmalı ve kurulacak iş ile başvuru sahibinin kendisini geçindirebileceği kanıtlanmalı. Eğer İngiltere içinden başvuru yapılıyorsa geçmişteki başka oturum başvuruları bu hakkı kullanmaya engel değil. Yalnızca pasaportunda yasadışı giriş damgası yer almamalı ve bu konuda herhangi bir sahtecilikten ceza almış olmamalı. Örneğin sığınma başvurusu ‘yalan söylediği’ için reddedilmiş bir kişinin Ankara Anlaşması’ndan yararlanması da zor olacaktır.”

Çankıran “Başvurularda profesyonel yardım alınmalı, aracılardan kaçınılmalı” diyerek, “Bu konuda müvekkillerimiz ücretsiz danışmanlık için 8808 1478’e telefon edebilir info@oakfieldsolicitors’a mesaj gönderebilirler ya da rendevu alarak ” Oakfield Avukatlık Bürosu, Unit 4, Fountayne Business Centre, Broad Lane, Tottenham Hale N15 4AG” adresimizde yüzyüze görüşebelirler” diye devam etti.

ANKARA ANLAŞMASI?

Ankara Anlaşması gereği İngiltere, Türkiye’ye AB üyeliği gözönüne alınmaksızın Türk vatandaşları AB topraklarında serbest olarak dolaşma ve Gümrük Birliği’nden dolayı iş kurabilme hakkı tanıyor.

Ankara Anlaşması, Türkiye ile o zamanki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) üyesi ülkeler arasında ticaretin geliştirilmesi ve iş hacmini artırmak amacıyla 12 Eylül 1963’te imzalandı. 1973’te de AET’ye İngiltere ile birlikte 8 ülke daha katılarak söz konusu anlaşmayı tanıdılar.

İngiltere, Ankara Anlaşması başvurusunu reddettiği Türk vatandaşı Abdülnasır Savaş’ı sınırdışı etmiş fakat 11 Mayıs 2000’de Lahey Adalet Divanı’nın İngiltere aleyhine verdiği kararla Savaş’a haklarını tanımak zorunda kalmıştı.

İLGİLİ KÖŞE / FARUK ESKİOĞLU: AB Referandumu’nda bizim oyumuz n’olmalı?

856510cookie-check“AB’den çıkılması Ankara Anlaşması’nın sonu olur”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.