‘ABD’nin sonunun başlangıcı Irak’

Çağdaş İngiliz tarihçilerinden A. N. Wilson, Sunday Telegraph’da yayınlanan “Yüzyıl önce bizim başımıza geldiği gibi ABD imparatorluğunda da çatlaklar mı beliriyor” başlıklı makalesinde bu sorunun yanıtını aradı.

“Tarih bizlere hiç bir gücün sonsuza dek hükmedemeyeceğini öğretiyor” saptamasıyla başlayan yazıda, ABD’nin şu anda altedilemez bir güç gibi göründüğü ancak bu görüntüsünün altında, ölümcül sonuçları olabilecek çatlakların farkedilebileceğini ileri sürdü.

Tarihçi Wilson yazısında, İngiliz İmparatorluğu’nun çözülme ve ardından dağılma sürecinden örnekler veriyor ve 1901 ile 1953 yıllarını kapsayan bu dönemde pek az kişinin, üzerinde güneş batmayan bir imparatorluğun sonunda Avrupa’nın batı kıyısında irice bir adadan ibaret hale düşeceğini tahmin edebildiğini belirtiyor.

Tarihçi İngiltere İmparatorluğu’nu örnek vererek ABD hakkında şu yorumu yaptı:

“İngiliz İmparatorluğu’nun çözülme süreci, ancak şimdi yani bu süreçten onlarca yıl sonra yapılan tarih çalışmalarında, adım adım işleyen bir mekanizma olarak kavranabiliyor. Şu anda benzeri bir süreci ABD yaşıyor olmasının net göstergeleri olmasa da, ancak belki bundan yüzyıl sonra şu anda yaşadıklarımız ABD imparatorluğunun adım adım çözülüşünün öyküsü olarak kavranabilir…”

Tarihçi Wilson kaçınılmaz gördüğü, ABD güçlerinin Bağdat’tan küçük düşmüş şekilde çekilmek zorunda kalma durumunu, bu tür bir çözülme sürecinin ilk adımı olarak nitelenebileceğini belirtti.

1112810cookie-check‘ABD’nin sonunun başlangıcı Irak’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.