AB’li köylülerin taşocağı eylemi ses getirdi

Kaş’ın Gökseki köyü sahilinde, Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğüne (DLH) ait olan ve Makyol firmasınca işletilen taşocağında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerince inceleme yapıldı. Yerleşim yerine 250 metre mesafede bulunan ocakta geçtiğimiz aylarda yapılan dinamitli çalışmalardan bir çok ev zarar görmüştü. Ardından Gökseki’de yaşayan ve aralarında Hollanda, İngiltere, Fransa, İskoçya ve Almanya gibi ülkelerden pek çok AB vatandaşının bulunduğu çok sayıda yabancıyla birlikte taşocağında eylem yapan köylüler ocağın kapatılmasını talep etmişlerdi.

Bu eylem üzerine geç de olsa harekete geçen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü uzmanlarından oluşan 4 kişilik bir ekibi Kaş’a gönderdi. Ekip muhtar Bayram Bayır’dan konuyla ilgili bilgi aldıktan sonra Gökseki’deki taşocağında incelemelerde bulundu. Ardından zarar gören evleri inceleyen bakanlık yetkililerinin, 25 yıl önce açılan ve bugün yerleşim yeri içerisinde kalan taşocağının konumunun uygun olmadığı yönünde bir rapor hazırladıkları öğrenildi.

Gökseki Muhtarı Bayram Bayır, bakanlık yetkililerinin ocakla ilgili hazırlayacakları raporun ardından, dinamitli çalışmalar yüzünden köylülere korku dolu günler yaşatan ocağın kapatılacağına inandıklarını söyledi. Bayır, Gökseki’de bir çok evin taşocağından zarar gördüğünü belirterek, “ özellikle çocuklar, yaşlılar ve panikatak rahatsızlığı olanlar patlayan dinamitler yüzünden korku dolu günler geçirdi. Ocağın bir an önce kapatılmasını ve köyümüzün huzura kavuşmasını istiyoruz” dedi.

‘BAZILARI PARA KAZANACAK DİYE ÖLELİM Mİ?’

Gökseki’de birçok eve zarar veren taşocağının ruhsat yetkisinin bakanlık sorumluluğunda olduğunu ancak bu gibi durumlarda yerel yönetimlerin inisiyatif kullanarak duruma müdahale edebileceğini belirten uzmanlara göre bir çok eve 200-250 metre mesafede bulunan ocağın kapatılması gerekiyor. Evleri zarar gören köylüler, Kaş’taki yetkililere ve adli makamlara başvurmuş, ocağın yasal olarak çalıştığını ve yapabilecekleri bir şeyin olmadığını belirten yetkililerden, “ işlem yapabilmemiz için birinizin yaralanması ya da ölmesi gerek” yanıtını almışlardı. Bunun üzerine bakanlığa başvuran köylüler, yazdıkları dilekçede, birçok evin tavan ve duvarının çatladığını ve insanların sağlığının bozulduğunu belirterek, “bazı insanlar para kazanacak diye ölelim mi? Ölmeyip sağ kalırsak evlerimizdeki eşyalarımızın bedelini kim ödeyecek? Mahalle sakinlerinin evleri başlarına yıkılırsa para kazananları çok mu mutlu edecek?” cümleleriyle yaşadıklarını dile getirmişlerdi.

İLGİLİ HABER: AB’li ve Türk köylüler elele eylem yaptı!

1073960cookie-checkAB’li köylülerin taşocağı eylemi ses getirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.