Adnan Turani’ye dair…

Seçimler geride kaldı kalmasına da, tartışmalar aylar boyu sürecek. Bu belli.
En iyisi aynı şeyleri tekrarlamaktansa başka alanlara, mesela kültür ve sanata yönelmek, yeni soluk kanalları açmak gerekir diye düşünürken şair ve edebiyat adamı Mehmet Kıyat’a rastladım Cinnah üzerinde…
Hemen Enis Behiç Koryürek Sokak üzerindeki Doku Sanat Galerisi’ne sürükledi beni.
Yeni şiir kitapları yayınlanmış.
Eskisi yok zaten, yılda nerdeyse üç kitap basmaya şartlandırmış kendisini.
Şiir, günlük yaşamının, hayatının bir parçası olmuş.
Galeride ve evde ayrı ayrı karalama defterleri var zaten elinin altında eksik olmayan..

Doku’da Adnan Turani’nin tablolarını görünce “Dün açtım bu sergiyi”dedi Kıyat.

Adnan Turani’yi 25 yıldır tanırım. Doku Sanat Galerisinden başka yerde sergi açmayan sanatcılardan biri.
Üstelik Türk plastik sanatının yaşayan en önemli ve kıdemlilerinden biri.
84 yaşını sürüyor Turani şu günlerde.

Adnan Turani hoca, yeni eserleri ile Ankara’lı sanatseverlerin huzuruna çıkmış. Yağlı boya ve suluboya çalışmalarını görünce her seferinde yeni bir renk, yeni bir boyut bulmamak mümkün değil yeni çalışmalarında.
Çocukluğu İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nın çevresinde geçen Turani, Türkiye’nin birçok yöresinde, öğretmen ve eğitici olarak görev almış bir hoca aynı zamanda.

Almanya’da plastik sanatlar eğitimi gören sanatçı o dönemde Hannover, Hamburg ve Berlin’deki bazı galerilerde sergiler de açmış.
Resimsel biçimlemelerin, bıkmadan usanmadan yapılan araştırmalar, teknik yenilikler, yeni biçimleme sistemleri bulma olduğuna inanan sanatçının, bu konuda yaşam boyu savaş verdiğini bilenlerden biri de Mehmet Kıyat.

Kıyat çalışmalar hakkında bilgiler verirken, hoca Turani’nin sanatsal anlayışını ;“yeni biçimlemelere yönelik ve önce kendisini heyecanlandıracak bir anlatım serüvenini başarı ile yaşamak ve sonuçlandırmak” diye özetliyor.

Kıyat’a göre, Turani soyut sanatta; rastlantıların da yeri olduğuna inanıyor. Deneye deneye önemli sonuçlara varılabileceğine daha fazla inanıyor.
Turani’nin çok kullandığı bir cümle var. Ben de hatırlarım. Çünkü sık sık tekrarlar.
Bu cümle “Bu iş öyle çok kolay değil. Büyük çaba ve özverilerle başarı yakalanabilir.”
“Hiç bir meslek kolay değildir” diyerek işin içinden çıkamayız doğal olarak.Her mesleğin kendi içeriğiyle ilgili zorlukları vardır.

Ancak sanat ve sanatcının dünyası, normal işlerden ayrı bir seyir izlemeyi gerektirir.. Binlerce uçsuz bucaksız labirentlere girip çıkmak, sabretmek, denemek ve denemek. Bıkmadan ve usanmadan denemek…
Düşlemek, çizmek ve boyamak.
Kolay değil 84 yıl ayakta kalmak.
Üstelik devamli başarı çıtasını yükselterek…
Sekmeden ve duraklamadan…

Not: Sanatcının eserlerini görmek isteyenler 20 Nisan’a kadar Enis Behiç Koryürek Sokak No: 11/A daki Doku Sanat Galerisine uğrayabilirler. Edebiyat adamı ve şair Mehmet Kıyat da bir yandan Sorusunu Unutan Toplum ve Koca Çınar Olsanız İstemem, Şiirimim Gölgesi Bana Yeter adlı iki şiir kitabını da sanatseverler için imzalamaya devam ediyor Doku Sanat Galerisi’nde..

1626210cookie-checkAdnan Turani’ye dair…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.