AİHM: Faşist demek suç değil

AİHM, dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ağar’a “faşist” dediği için hapse mahkûm olan ve öğretmenlikten atılan İlknur Birol’u haklı buldu. Ancak Birol, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yeniden yargılanmasını engellemek için çıkarılan düzenleme nedeniyle tekrar yargılanamayacak, öğretmenliğe de dönemeyecek.


KESK’in 18 Nisan 1996’da İstanbul Kadıköy’de düzenlediği mitingde konuşan Eğitim – Sen üyesi Birol, Ağar için, “Eli kanlıları hükümetin başına getiriyorlar. Eli kanlı faşistleri Adalet Bakanı yapıyorlar” dedi. Birol hakkında TCK’nin 159. maddesinde düzenlenen, “hükümetin manevi şahsiyetini alenen tahkir ve tezyif” suçundan dava açıldı.


Birol bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay’ın da onayının ardından, Öğretmenler Günü’nde cezaevine konulan Birol, aldığı ceza nedeniyle meslekten de atıldı. Cezası bitince AİHM’ye başvuran Birol’un açtığı dava, önceki gün sonuçlandı. Kararın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “ifade özgürlüğü” başlıklı 10. maddesine aykırı olduğunu belirten AİHM, Türkiye’yi avukatlık masraflarıyla birlikte 9500 euro tazminat ödemeye mahkûm etti.


ÖCALAN KARARI


AİHM kararlarını yeniden yargılama nedeni sayan Türkiye, Öcalan’ın yeniden yargılanmasını engellemek için, karara bağlanmamış başvuruları kapsam dışı bıraktı. Düzenleme 2003’te yürürlüğe girdiği için Birol da yeniden yargılanamayacak. Birol, ancak mahkemelerin söz konusu ayrımın AİHS’ye aykırı olduğunu belirterek yeniden yargılama yönünde radikal bir karar vermeleri halinde bu şansa kavuşabilecek.


SİGORTA ACENTESİNDE


İstanbul sigorta acentesinde çalıştığını söyleyen Birol, Başbakan Erdoğan’ın siyasi yasağını kaldıran yasal düzenlemelerin ardından öğretmenlik yapabilmek için başvurduğunu belirtti. Birol, “Önce atamam yapıldı. Ancak daha sonra bunun devlet memurlarını kapsamadığı belirtilerek iptal edildi. Buna karşı idare mahkemesinde dava açtım. AİHM kararını da oraya sunacağım” dedi.


TÜRKİYE MAHKUM


Mehmet Ağar’a faşist dediği için hapis yatan öğretmen Birol, AİHM tarafından suçsuz bulundu. Hapis kararının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “ifade özgürlüğü” başlıklı 10. maddesine aykırı olduğunu belirten AİHM, Türkiye’yi avukatlık masraflarıyla birlikte 9500 euro tazminat ödemeye mahkûm etti.


Gökçer Tahincioğlu – Ankara Milliyet


 

1019330cookie-checkAİHM: Faşist demek suç değil

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.