Ahmet Türk: Saldırıyı şiddetle kınıyoruz

DTP'nin 2. Olağan Büyük Kongresi'nde seçilen Parti Meclisi (PM) ilk kez toplandı. Genel Başkan Türk, toplantı öncesinde düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.


Türk, Güngören'de dün meydana gelen patlamaları, “Türkiye'yi derinden sarsan ve herkesi acıya boğan” bir olay olarak niteleyerek, yaşamlarını yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.


“(Kimden gelirse gelsin) demeyeceğim, bu olayı şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Bunu barışa, sürece, geleceğe vurulan bir darbe olarak değerlendiriyoruz” diyen Türk patlamaların ülkede gerginliğin gelişmesine neden olacak çok boyutlu bir olay olduğunu ifade etti. Olayın bütün boyutlarıyla ele alınıp değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Türk, “Peşinen adresler göstererek gerginlik yaratmanın bize göre hiç bir anlamı yok” dedi. Birkaç gün önce Şemdinli, Lice ve Bingöl'de yaşanan olaylarda olaylarda terör örgütü PKK'nın adres gösterildiğini ifade eden Türk, “Arkasından Ergenekon'la, derin devletle ilişkisi olanların çıktığını görüyoruz” diye konuştu.


Ülkeyi kaosa sürüklemeye yönelik bir mantıkla karşı karşıya olunduğunu savunan Türk, şöyle devam etti:


“Masum insanlara yönelik bu saldırının bütün boyutlarıyla ortaya çıkmasını istiyoruz. Ancak geçmişte yaşadığımız bazı olaylar bizi daha tedbirli konuşmaya sevk ediyor. Bir kaç gün önce Mersin'de bir bayrak provokasyonu yaşandı ve hemen adres gösterildi. Ama bu olayın Ergenekon çeteleri tarafından ortaya konulduğu ve halkı karşı karşıya getirmeyi amaçladığı bugün yavaş yavaş açığa çıkıyor. Bütün endişelerimizi dile getirmek gibi bir sorumluluğum var. Biz bir iktidar kavgasına dönüşen ve Türkiye'yi demokratik rayından çıkarmak isteyen bir anlayışın çok ciddi bir çaba içinde olduğunu görüyoruz. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde erken konuşmanın toplumda bir infial yaratacağını, halkı karşı karşıya getireceğini görmemiz gerekiyor. Bu nedenle olayın bütün çıplaklığıyla ortaya çıkması ve çıkan sonuçlar doğrultusunda siyasilerin değerlendirme yapması gerektiğine inanıyoruz”


Siyasetçilerin tahminler üzerine konuşmasının topluma zarar verdiğini savunan Türk, kendilerinin sorumluluk bilinci içinde olayın aydınlanmasını beklediklerini anlattı. Türk, “olayı her yönüyle şiddetle kınadıklarını ve toplumda büyük yaralar açan bir olay olarak değerlendirdiklerini” vurguladı.


“PARTİ KAPATMANIN DEMOKRASİYE KATKISI YOKTUR”


Türk konuşmasında, AK Parti ve partileri hakkındaki kapatma davasına da değinerek, “Parti kapatmaların Türkiye'nin demokrasisine bir katkısı yoktur. Tam tersi kargaşa, kaos isteyen anlayışlara hizmet eder” dedi. Türk, Anayasa Mahkemesi'nin demokrasiye zarar vermeyecek, toplumsal barışa hizmet edecek bir anlayışla kapatma davalarını gündemine alacağına inandığını da söyledi.


SORULAR


Bir gazetecinin sorusu üzerine de patlamalarla ilgili olarak şu aşamada adres göstermenin yanlış olduğu görüşünü yineleyen Türk, siyasilerin ve basının da bu sorumluluk duygusu içinde hareket etmeleri gerektiğini kaydetti. Türk, “Erken ve içi boş söylemlerle Türkiye'yi bir kaosa sürükleme hakkına sahip değiliz” dedi.


Türk, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın emniyet kaynaklarına dayanarak patlamaları terör örgütü PKK'nın gerçekleştirdiğini söylediğini ve tepki olarak “sessiz yürüyüş” yapılması önerisinde bulunduğunu ifade ederek, “Böyle bir eyleme katılır mısınız?” diye soran bir gazeteciye de “Sayın Baykal'ın böyle erken bir değerlendirme yapması sadece gerginliği yaratmaktan öte yararı olmayan bir açıklamadır” karşılığını verdi. Türk, “Tüm Türkiye'yi acıya boğan ve demokrasiyi hedef alan bu gibi eylemlerin siyasi ranta dönüştürülmemesi gerektiği” görüşünü ifade etti. Türk, kendilerinin sabırla olayın bütün açıklığıyla ortaya çıkmasını bekleyeceklerini, tüm Türkiye'yi yasa boğan bu eylem karşısında tutarlı tavırlarını sürdüreceklerini vurguladı.


SUİKAST İDDİALARI


Türk, Ergenekon iddianamesiyle birlikte gündeme gelen kendisine suikast yapılacağına ilişkin iddialarla ilgili bir soru üzerine de şunları söyledi:


“Zaman zaman bu yönde uyarılar geliyordu hem emniyetten hem kendi arkadaşlarımdan. Yaşadığımız ortamda zaman zaman dikkati çeken olaylarla karşı karşıya kaldım. Her farklı ses hedeftir. Türkiye'nin toplumsal realitesini dile getiren, farklılıkları ortaya koyan herkes bu çetelerin hedefidir. Bunlardan biri de ben veya arkadaşlarımdır. Bunu da doğal karşılıyoruz. Çünkü varoluş nedenleri bu farklı, sesleri, düşünceleri, kimlikleri susturmak.”


“Ergenekon iddianamesini” nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruya karşılık olarak da Türk, yer alması gerektiğini düşündükleri bazı konuların iddianamede yer almadığını gördüklerini söyledi. “Bugün gerçekten sanki iddianamenin sulandırılmasına yönelik bir anlayışın egemen olduğunu görüyoruz” diyen Türk, bunun olması halinde Türkiye'nin daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacağını savundu.


Açıklamaların ardından Parti Meclisi üyeleri, Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) da belirleneceği basına kapalı toplantıya geçti.

1063640cookie-checkAhmet Türk: Saldırıyı şiddetle kınıyoruz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.