Ajan’ın öldürüleceğini MI5 ve CIA biliyormuş

Eski Rus ajanı Alexander Litvinenko’nun ölümüyle ilgili İngiliz basınının bir numaralı konusu… 


Observer ise Litvinenko’nun elindeki eski KGB belgelerini kullanarak Rus istihbaratından ve iş çevrelerinden çok sayıda kişiye şantaj yapmaya hazırlandığı için öldürüldüğü iddiasına yer verdi.


Gazete bu iddiasını, Litvinenko’nun ölümünden önce bağlantı kurduğu Londra’da yaşayan Rus akademisyen Julia Svetlichnaja’ya dayandırdı.


Haberde, Svetlichnaja ile Litvinenko’nun bu yıl buluştukları, daha sonra Litvinenko’nun Svetlichnaja’ya 100’den fazla elektronik posta gönderdiği bildirildi.


Julia Svetlichnaja’nın, Litvinenko’nun elinde gizli belgelerin bulunduğunu söylediği kaydedilen haberde, Litvinenko’nun Svetlichnaja’ya bu belgeleri birlikte değerlendirerek para kazanmayı teklif ettiği öne sürüldü.


Sunday Times da Litvinenko’nun ölümünden hemen önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İngiltere Başbakanı Tony Blair’e Litvinenko’nun faaliyetlerinin önlenmemesinden dolayı kızgınlığını bildirdiğini ileri sürdü.


Gazetenin haberinde Blair’in bu konuyu kabinesiyle de paylaştığı ve bakanlarına bu olaydan dolayı Moskova ile ilişkilerin uzun süre hassas kalacağını söylediği iddia edildi.


Dışişleri Bakanı Margaret Beckett’in de Perşembe günü yapılan kabine toplantısından önce görüştüğü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan benzer sitemler aldığını söylediği belirtildi.


Haberde, Beckett’in bu telefon görüşmesini özetlerken, “Ruslar, Litvinenko’nun neden polis gözetimi altında değil de polis koruması altında olduğunu anlamakta güçlük çekiyor” dediği kaydedildi.


İNGİLTERE’DE RUS İSTİHBARATI


Sunday Telegraph Litvinenko’nun ölümünün ardındaki başlıca zanlı olan Rus istihbarat servislerinin, İngiltere’de 30 casusluk istihbarat ağına sahip olduğunu öne sürdü.


Haberde, bu durumun Rusya’yı İngiltere için casusluk faaliyetleri açısından en tehlikeli ülke haline getirdiği iddia edilirken, ortada yetkin bir casusluk ağının bulunduğunu ve İngiltere’nin ciddi bir espiyonaj tehdidiyle karşı karşıya olduğunu yazdı.


Londra’da, Moskova hükümetinin resmi temsilcisi olan her beş diplomata bir casusun düştüğünü yazan gazete, Rus casusların, İngiltere’deki Putin karşıtları ve Rus göçmenlerin faaliyetlerini izlediklerini öne sürdü.


Casusların ayrıca, işadamları, parlamenterler ve bilim adamlarını izledikleri ve devlet sırları ile ticari ve bilimsel sırları ele geçirmeye çalıştıklarını iddia eden Sunday Telegraph, İngiltere dışında en çok Rus ajanı bulunan ülkenin ise ABD olduğunu ileri sürdü.


İngiliz hükümet yetkililerine göre, İngiltere’deki Rus ajanları bugün en az soğuk savaş döneminde olduğu kadar faal durumdalar.


 


 


 


 


 


 

796850cookie-checkAjan’ın öldürüleceğini MI5 ve CIA biliyormuş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.