Aksaray'daki ishalin nedeni norovirüs

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer, Aksaray'da yaşanan bulantı, kusma ve ishal ile seyreden salgın ile ilgili yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda etkenin norovirüs olduğunun tespit edildiğini söyledi. 


Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji İnfeksiyon Ana Bilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Usluer yaptığı açıklamada, norovirüslerin insanlarda mide, bağırsak hastalığı yapan etkenler olduğunu belirterek, virüsün son derece bulaşıcı özellikte olduğunu, 100 tane virüs partikülünün bile hastalık oluşması için yettiğini kaydetti. 


Hastalığın özellikle kişisel hijyen kurallarına uyulmadığı durumlarda direk kişiler arasında temas yoluyla ve enfekte partiküller aracılığıyla solunum yoluyla da bulaşabileceğini ifade eden Prof. Dr. Usluer, şöyle konuştu: 


''Hastaların çıkartılarıyla (kusmuk ve dışkı) bulaşmış yüzeylere temas, norovirüsün salgın yapmasında rol oynamaktadır. Çevre koşullarına dayanıklı olan virüs, buzdolabında, dondurulmuş gıdalarda canlılığını sürdürebilmektedir. Hastalığın kuluçka süresi 12-48 saat arasında değişmektedir. Ani başlayan bulantı, kusma, kramp tarzında karın ağrısı, nadiren de sulu ve kan içermeyen ishal başlıca bulgulardır. Virüsü alan kişilerin yüzde 30'u hiçbir bulgu göstermeden hastalığı belirtisiz olarak geçirebilmekte, ancak bu kişiler de hastalığı bulaştırabilmektedir. Hastalık genellikle kendi kendini sınırlayarak, ek bir tedaviye gerek kalmadan 1-3 gün içinde iyileşmektedir. Ancak küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde bulgular ve sıvı kaybı daha ciddi olabilir.''

1059900cookie-checkAksaray'daki ishalin nedeni norovirüs

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.