Almanya’da Sosyaldemokrasi Çıkış Yolu Arıyor

Almanya’da genel seçimlerde büyük bir hezimete uğrayan SPD 12 ve 15 Kasım 2009 tarihlerinde Dresden’de içine düştüğü derin krizden çıkma yolu arayacak. Seçimi kaybeden başkan veda edecek. Yeni bir başkan ve ekip görevi devr alacak. SPD’nin Gerhard Schröder iktidarı döneminde en başarılı isimlerinden olan Başkan Franz Müntefering doğal olarak seçim yenilgisinin sorumluluğunu üstlenerek görevi gençlere bırakacak. Son yıllarda Federal Çevre Bakanı olarak oldukça popüler bir isim haline gelen Sigmar Gabriel SPD’nin yeni başkanı olmaya hazırlanıyor.
12 Eylül 1959 tarihinde Goslar’da doğan Gabriel bir öğretmen. Uzun yıllar Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi milletvekilliği ve grup başkanlığı yaptıktan sonra Gerhard Schröder’in Şansölye olması nedeniyle eyalet başbakanlığı da yaptı. Maalesef Eyalet Başbakanı olarak girdiği ilk seçimi 2 Şubat 2003 tarihinde kaybetti. Benim de kendisinin seçim kampanyasında “Yeni Yerliler Başbakan Gabriel için” insiyatifini üstlendiğim Sigmar Gabriel bu seçimi o sıralar halkın Gerhard Schröder Federal Hükümeti’ne tepki olarak oy vermemesi nedeniyle kaybettiğinden başarısız diye tanımlanmadı. Ardından 22 Kasım 2005 tarihinde Federal Çevre Bakanı oldu ve hem ulusal hem de uluslararası alanda oldukça başarılıydı.
Şimdi onu zor bir görev bekliyor. Tarihinin en ağır yenilgisini almış olan SPD tankeri şu sıralar okyanusta akıntıya kapılmış sürüklenir durumda. Gemide mürettebat arasında hangi rotanın üstlenilmesi gerektiği konusunda sert bir tartışma yaşanmakta. Dogmatik sol tayfalar yaşanan ağır yenilgiden Gerhard Schröder Politikası’nı sorumlu buluyorlar. Hatta faturayı Schröder’e çıkarmak amacıyla Dresden’deki parti kongresi öncesi tüm “dogmatik sol” ekipleri Kassel’de toplayıp, saflarına çeki düzen vermeyi planlıyorlar.
Parti’nin sağ kanadını oluşturan “Seeheimer Kreis” ise son seçimler sonucu çok sayıda milletvekilini yitirmiş durumda. Parti içinde eski gücü yok. Oysa iktidarda devlet adamı olarak SPD’yi taşıyan asıl kadroları onlar oluşturmaktalar. Devletin SPD kanadı demek “Seeheimer Kreis” demek. Ancak onların parti içinde zayıflaması belli bir yaş grubunda olan “agır seçmenin de” partiye sırtını dönmesini beraberinde getiriyor.
Gerhard Schröder Politikası’nı savunan ana kanat “Netzwerk” ise son seçimde epey milletvekili kaybetti. SPD’nin “orta” oyları alması için bu kanadın parti içinde etkin bir konumda olması şart.
Türkiye’den AK Parti, CHP, SHP ve DTP’nin ve KKTC’den CTP’nin gözlemci göndereceği bu kongre oldukça hayati önem taşımakta SPD için.
Sigmar Gabriel yeni başkan olarak hem dogmatik solcuları, hem devletçi sağcıları hem de ortayolcuları bir araya getirmek zorunda. Aksi takdirde SPD’nin geleceği parlak olmayacak.

1617340cookie-checkAlmanya’da Sosyaldemokrasi Çıkış Yolu Arıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.