Ankara Anlaşması mağdurları örgütleniyor

İngiltere’de iş yapmak isteyen Türk vatandaşları Ankara Anlaşması gereği hukuken serbest dolaşım hakkı kazanmalarına karşın son bir yılda yapılan başvuruları yanıtlamada geciktiği gözlendi.


Volkan Alper, Acık Gazete’ye gönderdiği e-postada* Ankara Anlaşması mağdurlarınının sorunlarını dile getirdi. Başkonsolosluk’a sitem ederek haklarının savunulamadığını vurgulayan Alper Ankara Anlaşması mağduru yaklaşık 600 Türk vatandaşının örgütlenerek haklarını arayacaklarını belirtti.


Alper’in mektubu şöyle:


“Sizlere bu e-maili, muhtemelen haberdar olduğunuz, Ankara antlaşması kapsamında İngiltere’de vize ve yerleşme izni için başvuruda bulunan Türk vatandaşlarının son durumunu bildirmek için yolluyorum. Maalesef durum hiç iç açıcı değil.


İngiliz İçişleri bakanlığı, başvuran Türk vatandaşlarına hiç bir şekilde sahip çıkılmaması ve destek verilmemesinden de güç alarak, oyalama ve psikolojik baskı ile başvuru sahiplerini yıldırmak ve başvuruları azaltmak amacı ile bu işi uzattıkça uzatıyor.


Kendilerini aradığımız değişik zamanlarda, çelişkili veya yanlış bilgiler vererek bizleri önemsemiyorlar. Tüm arkadaşlarımız konu ile ilgili başka başka bilgiler alıyorlar. Bizlerin artık beklemeye tahammülü kalmadığı ve üzülerek söylüyorum ki Londra Türk Konsolosluğu tarafindan hiç bir şekilde sahip çıkılmadığımızdan dolayı, kendimiz harekete geçmeye karar verdik.


Bu ülkedeki televizyon kanallarına, gazetelere ve insan hakları kurumlarına vs. yazmaya başladık. şu an İngiltere’de bir sürü parlak, zeki, eğitimli Türk genci gelecekleri belirsiz, pasaportsuz, vizesiz, seyehat özgürlüğü ellerinden alınmış olarak sabırla bekliyor ve kısa süreli bile olsa İngiltere dışına çıkamıyorlar.


Bir buçuk yıldan fazla bu vizeyi bekleyen insanlar var. Bu insanlar Türk genci ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Bu kişilerin içinde bulunduğu bu haksız, insanlık dışı durum maalesef sonu belirsiz bir şekilde devam ediyor. Olay dipsiz bir kuyu, neler olduğunu inanın kimse bilemiyor ve İngiliz İçişleri de tam bir açıklama yapmaktan kaçınıyor.


Türk Konsolosluğu hiç bulaşmak istemiyor. Bu yazdıklarım cok genel, eğer başvuru sahipleri ile konuşursanız, konunun ne kadar ciddi bir boyutta olduğunu anlarsınız. Bizlerin bu durumu ne Türkiye’nin, ne de ıngiltere’nin yararınadir. ıki ülkeninde ekonomisine katkıda bulunacak olanlar, bu insanlık dışı tutumu uzun zamandır sabırla göğüsleyen ve kimsenin sahip çıkmadığı Ankara Antlaşması mağdurlarıdır.


Son olarak şunu söylemek istiyorum, İngiltere’de sayıları yaklaşık 600’ü bulan Türk vatandaşının acilen yardıma ve desteğe ihtiyacı var. Bu insanlar bir nevi hapis hayatı yaşıyorlar ve bu tutumu hak edecek hiç bir şeyde yapmadılar.”


ANKARA ANLAŞMASI NE GETİRİYOR?


İngiltere-Türkiye arasınad yapılan Ankara Anlaşması gereği İngiltere, Türkiye’ye AB üyeliği gözönüne alınmaksızın Türk vatandaşları AB topraklarında serbest olarak dolaşma ve Gümrük Birliği’nden dolayı iş kurabilme hakkı tanıyor.


– Normal şartlar altında AB ülkeleri 1970’te imzalanan ve 1973’te yürürlük kazanan Katma Protokol gereği Türk vatandaşlarına vize uygulayamazlar. Vize 1980 sonrası konulan ve ‘imzalanan protokol şartlarını imzacı ülke aleyhine değiştirdiği’ için kanunsuz olan bir uygulama. Türkiye, katma protokolleri imzalayarak sonradan eklenebilecek maddelere karşı kendini korumuş olmasına rağmen bu hak nedense bugüne kadar gündeme gelmedi.


– Gümrük Birliği (GB) kavramı gereği AB ülkeleri, doğrudan ve dolaylı olarak GB kavramı içinde kalan Türk vatandaşlarına vize uygulayamaz, AB ülkelerinde çalışma ve yerleşme haklarına engel olamazlar. AB Adalet Divanı’nın 11.05.2000 tarihli kararına göre: ‘Türk vatandaşı olan işveren ve serbest meslek sahiplerinin Katma Protokol’ün yürürlüğe girdiği 1973 tarihinden itibaren ‘haklarına kısıtlama getirilmesine’ imkân yoktur.’


– Ankara anlaşması madde 13 ve madde 14’e göre karşılıklı yerleşme serbestliği hakkını Türkiye de kazanmış oldu.


Hem Ankara Anlaşması, hem ‘1970-73 Katma Protokolü’ hem de ‘GB kavramı’ gereği AB ülkeleri, Türk vatandaşlarına ve özellikle ‘ekonomik faaliyette bulunanlara’ vize uygulayamaz, iş edinmelerini ve kurmalarını engelleyemezler.


_________________


* Ne yazık ki Volkan Alper e-posta adresini belirtmemiş. Ankara Anlaşması mağdurlarının kendisine ulaşarak toplu mücadele için e-posta adresi ya da telefonunu iletmesi rica olunur… Açık Gazete

782620cookie-checkAnkara Anlaşması mağdurları örgütleniyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.