‘Ankara-Erivan satranç maçı’

Oyunda Amerika, Ermenistan, Azerbaycan, Rusya ve Türkiye yer aldığını söyleyen dergi, satrancın tersine, bu oyunda bütün oyuncuların kazanabileceğini öne sürerek “Eğer Türkiye ve Ermenistan arasında barış gibi ortak bir amaçta birleşebilirlerse, bu dondurulmuş haldeki Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yardımcı olabilir” diye yazdı.

Dergi, olası bir anlaşmanın Türkiye’ye faydalarını da şöyle sıraladı:

– Ermenistan’la dostluk, Türkiye’ye Dağlık Karabağ konusunda bir anlaşma için bastırma gücü verebilir.
– Ayrıca Güney Kafkasya’da daha büyük bir rol oynamasını sağlar.
– Bu da, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ndeki dostlarına, Ankara’nın üyeliğini savunmak için yeni bir neden verir.

‘AZERBAYCAN ENGEL”‘

Ancak Economist’e göre, olası bir anlaşmanın önündeki engellerden biri “Azerbaycan” diye şöyle değerlendirdi:

“Azerbaycan yüzünü Moskova’ya dönme ve Türkiye’ye sattığı doğalgazın fiyatını yükseltme tehdidinde bulunuyor. Bu Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın, geleneksel ‘Ermenistan Azerbaycanla barış yapmazsa, Türkiye de Ermenistan’la barış yapmaz’ söylemini neden kullandığını açıklıyor. Ama gelen haberlere bakılırsa, Ankara ve Erivan’ın üzerinde uzlaştığı metinde Dağlık Karabağ’dan hiç bahsedilmiyor…”

‘RUSYA DA ENGEL OLABİLİR’

Economist, Türkiye ve Ermenistan arasındaki olası bir anlaşmaya Rusya’nın da büyük bir engel oluşturabileceği görüşünü şöyle savundu:

“Ermenistan, Rusya’nın askere ve bir üsse sahip olduğu, NATO üyesi Türkiye’ye sınırı bulunan tek ülke. Barış, Ermenistan Batı’ya yöneldikçe bu askerlerin çekilmesine neden olabilir. Ayrıca Rusya Azerbaycan’ı daha fazla doğalgaz vermeye zorladığı da söyleniyor. Bunu başarırsa, bu durum, Orta Asya ve Azerbaycan doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasını öngören Nabucco projesini öldürebilir. Avrupa da enerji alanında Rusya’ya daha da bağımlı hale gelir.”

1201590cookie-check‘Ankara-Erivan satranç maçı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.