Ankara’nın Tahsin Ertuğruloğlu hamlesi

UBP eski Genel Başkanı ve Lefkoşa milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu’nun Ankara’da yaptığı sürpriz temaslar, siyasi kulisleri hareketlendirdi. Bütün gözler, yakın zamanda Tahsin Ertuğruloğlu’ndan gelecek açıklamaya kilitlendi. Bu açıklama erken zamanda gelmeyebilir. Cuma günü bu yazıyı kaleme aldığım saatlerde Tahsin Ertuğruloğlu’nun Ankara’daki kritik ziyaretleri devam ediyordu.

Ankara’dan kaleme aldığım bu yazıda, sizlere olayın gerçek içyüzünü aktarmak hiç de kolay değil. Ankara kulislerinin bu konuda çok ketum davrandığını bilmenizi istiyorum. Ayrıca, bu önemli görüşmenin, geleceğe ilişkin sinyaller içerdiğini de bilmemiz gerekiyor. Ancak, bu girişlerden sonra, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik bir hamlenin geleceği çok açık. Bu hamlenin açık mı, yoksa kapalı mı yapılacağının bilgisini, şu an için görüşmenin taraflarından başka bilen yok.

Bildiğimiz gibi, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci başladı. Başbakan Derviş Eroğlu, UBP adayı olarak yola çıktı. Başbakan Eroğlu’nun adaylığını erken açıkladığını düşünen Ankara’da bazı odaklar var. Cumhurbaşkanı Talat yanında kulis yapan bu odaklar, Başbakan Erdoğan üzerinde bir etki yaratabilir mi bilemiyorum. Başbakan Eroğlu’nun adaylığını açıklamadan önce bir süre daha beklemesi yönünde Ankara’dan telkinler aldığı biliniyordu. Başbakan Eroğlu, bu süreyi beklemeden tek taraflı olarak adaylığını ilan etti. Bu durumun Ankara ve Eroğlu arasında bir güven bunalımı yarattığı ve Erturğruloğlu-Erdoğan görüşmesinin de bununla ilişkili olduğu anlaşılıyor. Ne var ki, bu süreçte Eroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olmasını hiçbir gücün engelleyemeyeği açıktı. Eroğlu, bu konudaki kararlılığını Ankara’ya da göstermiş oldu. Bunun karşılığında ise Ankara’nın Ertuğruloğlu hamlesi geldi.

Tahsin Ertuğruloğlu’nun Türkiye Başbakanı Erdoğan görüşmesi öncesinde Kıbrıs işlerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Sayın Cemil Çiçek ile görüşmesi çok manidardır. Sayın Cemil Çiçek, çok ciddi, boş işlerle ve senaryolarla uğraşmayan bir devlet adamı ve siyasetçidir. Attığı her adımın arkasında bir plan vardır. Hukukçu kimliğiyle de adımlarını atarken çok dikkatli davranır. Tahsin Ertuğruloğlu’nun önce Sayın Cemil Çiçek ile görüştüğü, ardından da Başbakan Erdoğan ile randevuyu Sayın Çiçek’in aldığı anlaşılıyor. Eroğlu sonrası UBP Genel Başkanlığı’nda ismi geçen Tahsin Ertuğruloğlu’nun bu konuda AK Parti ve Türkiye Hükümetinden destek istemesi doğaldır. Görüşmelerden anlaşıldığı kadarıyla, Tahsin Ertuğruloğlu bu desteği net olarak aldı. Ancak, Başbakan Eroğlu’nun Ertuğruloğlu’nun partinin başına geçmesine sıcak bakacağını da hiç sanmıyorum.

Tahsin Ertuğruloğlu’nun Ankara’dan istediğini alması, görüşmenin perde arkasını aralamıyor. Acaba Ankara, Tahsin Ertuğruloğlu’ndan bu destek karşılığı ne istedi ? İşte, görüşmenin asıl merak edilen noktası burada düğümleniyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Eroğlu’nun kazanması durumunda İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Sayın İlkay Kamil’in geçici olarak “İlkay Ağabey” formülüyle Başbakanlığı ve parti başkanlığını devralması formülü UBP içinde benimsenmedi. Bu nedenle, yeni bir formül olarak Genel Sekreter İrsen Küçük alternatifi geliştirildi. Ertuğruloğlu kanadı, İrsen Küçük formülü de dahil olmak üzere bütün formüllere tavır aldı ve Eroğlu ile köprüleri attı. Ankara görüşmesi de bu süreçte meydana geldi.

Ankara’nın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Tahsin Ertuğruloğlu’ndan ne yönde bir tavır geliştirmesini istediğini şu anda taraflar dışında hiç kimse bilemez. Tahsin Ertuğruloğlu, Ankara’da halen temaslar yürütüyor. Adaya dönünce Ankara’dan aldığı telkinler doğrultusunda temaslara ve girişimlere başlayacaktır. Bu süreçte işlerin Eroğlu’nun beklediği biçimde gelişmeyebileceğine yönelik ipuçları mevcuttur. Bu konudaki detayları, yorumları ve haberleri doğrulatınca sizlere iletmeye çalışacağım.

Daha önceleri Tahsin Ertuğruloğlu’nun ayrı parti kurması için kendisine öneri getiren odaklara Tahsin Ertuğruloğlu’nun olumlu yanıt vermediğini biliyoruz. Ancak, Başbakan Eroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı’na giderken partinin başına bir emanetçi ataması planı varsa, bunu Tahsin Ertuğruloğlu’nun kolay kabul edip yutması zordur. İşte Ertuğruloğlu-Erdoğan görüşmesinin arka planı da bununla ilgilidir.

Tahsin Ertuğruloğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üçüncü bir aday olarak karşımıza çıkmayacak düşüncesindeyim. UBP adayına karşı Cumhurbaşkanı adayı olursa, şansı hemen hemen hiç yoktur. Bu nedenle, kendisini bu sürece sokmaz. Ancak, UBP içinde muhalefet hareketi başlatması ve Genel Başkan olamazsa zaman içinde UBP’den kopmaı gibi bir seçenek ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu nedenle, şimdilik Ertuğruloğlu’ndan sürpriz bir çıkış beklemek doğru değil. Ertuğruloğlu’nun UBP içinde Genel Başkanlık yarışını başlattığı ve Cumhurbaşkanlığı seçimini Eroğlu’nun kazanması ya da kazanamaması gibi her iki durumda da Ankara’nın desteğini aldığı da kesindir. Ertuğruloğlu- Erdoğan görüşmesinin bununla ilgili olması çok büyük olasılıktır.

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde ve sonrasında UBP’yi ve ülke siyasetini önümüzdeki günlerde hareketli günler bekliyor. Siyasetteki ısınmanın ülkemiz açsısından yararlı sonuçlar üretmesini diliyorum.

671080cookie-checkAnkara’nın Tahsin Ertuğruloğlu hamlesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.