Anlaşma imzalandı

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Siyasi İlişkiler Sekreteri Victor Rico, söz konusu anlaşmanın, Honduras halkı ve Honduras demokrasisi için yararlı bir anlaşma olduğunu söyledi. Rico, anlaşma metnini basına açıklamadı, ancak Zelaya’nın görevine iadesinin yolunun açıldığını kaydetti.

Askeri darbe sonrası ülkesine gizlice girerek Brezilya Büyükelçiliğine sığınan Zelaya da, devlet başkanlığının yeniden tesis edilmesi konusunda iyimser olduğunu açıkladı. Zelaya, bu gelişmeyi “Honduras demokrasisi için bir zafer” olarak nitelendirdi.

Darbe sonrası geçici olarak devlet başkanlığına getirilen Roberto Micheletti ise, anlaşmanın Zelaya’nın akıbetini Yüksek Mahkeme ve Kongre’ye bıraktığını belirtti.

Micheletti, daha önce de, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Zelaya’nın görevine dönüşü olasılığını da kapsayan anlaşmayı imzalamaya hazır olduğunu, bu anlaşmanın ülkedeki siyasi krizin sona erdirilmesi sürecinin başlangıcı olacağını açıklamıştı.

Honduras ordusu, devlet başkanlığı görev süresini uzatmaya çalışarak anayasayı ihlal ettiği iddiasıyla 28 Haziran’da bir darbeyle Zelaya’yı devirerek sürgüne göndermişti.

Darbe uluslararası alanda tepkilere yol açarken, Zelaya da geçen ay ülkesine gizlice girerek Brezilya’nın Honduras Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Ülkedeki siyasi krize çözüm bulmak için uluslararası arabulucularla müzakereler yürütülüyordu.

FOTOĞRAF: Devrik Devlet Başkanı Manuel Zelaya

1193840cookie-checkAnlaşma imzalandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.