“Anlaşma yapma mecburiyetimiz yok”

Türkiye-Kore İş Forumunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, Türkiye’nin pek çok ülkeden farklı olarak kendi çıkış stratejisini açıklamış ve fiilen de uygulamaya başlamış olduğunu anımsatarak, geçen sene için koyulan hedeflerden daha iyi bir noktaya ulaşıldığını, 2010 yılında bugüne kadarki gelişmelerin de hedeflerden bir miktar daha iyiye doğru gidişi gösterdiğini belirtti.

Babacan, ”Orta vadeli program artık içeride ve dışarıda kendi güvenilirliğini sağlamış bir program. IMF olsa da olmasa da bizim uygulamamız bundan sonra 6 aydır olduğu gibi kendi orta vadeli programımız çerçevesinde devam edecek” dedi.

Stand by görüşmelerine ara verilmesinin nedenine ilişkin bir soru üzerine Babacan, şunları kaydetti:

”Burada önemli olan Türkiye’nin bundan sonra kendisi için ne yapacağıdır. Türkiye nasıl 2 yıldır bir IMF programı olmadan ama IMF ile yakın bir istişare ile kendi programını götürdüyse, bundan sonraki dönemde de bu şekilde yürüyebilir. Dünyadaki, Türkiye’deki şartlara bakarak bundan sonraki dönem için de her hafta, her ay durum değerlendirmesi yaparak devam ederiz.”

Normalde bir ülke zor duruma düştüğünde IMF anlaşması yapıldığını ancak Türkiye için böyle acil bir durum bulunmadığını vurgulayan Babacan, ”Bizim IMF ile bir anlaşma yapma konusunda bir mecburiyetimiz yok. Türkiye ekonomisi çok şükür bu dönemde kendi politikalarımızla güçlü bir şekilde devam edebildiğini ortaya koymuş durumda. Bunu herkes artık teyit ediyor. Bu Türkiye için acil bir ihtiyaç, bir mecburiyet değil. Eğer bir anlaşma yapsaydık bu anlaşma mevcut tabloyu büyüme noktasında biraz daha iyi bir noktaya götürebilecek bir anlaşma olabilirdi ama tabii bunun çerçevesi önemlidir” diye konuştu.

Görüşmelerin ufak bir detaydan dolayı sonuçlanmayabileceğini, ara verilebileceğini, aksayabileceğini daha önce de söylediğini hatırlatan Ali Babacan, ”Dolayısıyla bu beklenmeyen bir sonuç değil, bir sürpriz de değil” dedi.

TÜRKİYE KENDİNE GÜVENMELİ

Türkiye’nin artık kendisine güvenmesi gerektiğini ve bunu sadece söylemle değil uyguladığı politikalarla da göstermesi gerektiğini söyleyen Babacan, ”Teknik olarak, 4. madde görüşmeleri stand by anlaşması gereğine dönüşebilir mi?” şeklindeki soruyu, ”Stand by anlaşması IMF’ye üye 192 üyenin tümü için sürekli açık olan bir kapı. Bu zaten her aşamada gündeme gelebilecek bir konu ama bugün için artık bizim gündemimizde değil. Mayıs ayında yapacağımız gözden geçirme çalışmalarında tekrar bu tabloya bakacağız, Türkiye’ye, dünyaya bakacağız. Ondan sonrasıyla alakalı ne yapacağımıza o gün itibariyle karar vereceğiz. Bugün itibariyle baktığımızda mayıs sonrası için de bir standby gerekliliği yok, bir mecburiyet yok” şeklinde yanıtladı.

1236460cookie-check“Anlaşma yapma mecburiyetimiz yok”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.