Annan: Irak, iç savaştan daha kötü

Annan, yarın BBC World’de yayınlanacak açıklamasında, “Şiddetin düzeyi, öldürülen insanların sayısı, acı ve güçlerin birbirlerine karşı organize oluş biçimlerinden dolayı, bundan birkaç yıl önce, Lübnan’da ve başka yerlerdeki çatışmaları iç savaş olarak nitelendiriyorduk” dedi.

Annan, “Irak’ta durum daha da kötü” ifadesini kullandı.”Durumun son derece tehlikeli” olduğunu belirten Annan, “Irak’ın onarılmasının hepimizin çıkarına olduğunu düşünüyorum, bu ülkeyi onarmak istiyoruz, ancak Iraklıların birlik olmaları ve bunu gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Tabiiki Iraklıların yardıma ihtiyaçları var, bunu tek başlarına başarabileceklerinden emin değilim” diye konuştu.

SADDAM HÜSEYİN DÖNEMİ

Kofi Annan, Irak devrik lideri Saddam Hüseyin’in devrilmesinden bu yana Irak’ta durumun kötüye gittiğini düşünen Iraklıların “orta halli bir Iraklının hayatı bağlamında” haklı olduğunu savunarak, “Ben orta halli bir Iraklı olsaydım, şüphesiz aynı karşılaştırmaya yapardım, başlarında sert bir diktatör vardı, ancak caddeleri vardı, dışarı çıkabiliyorlardı, çocuklar anne ve babaları merak etmeden okullarına gidip evlerine dönebiliyorlardı” şeklinde konuştu.

Irak hükümetinin şiddeti kontrol altına alabilecek durumda olmadığını ve “toplumun güvenliğe ve emin bir çevreye ihtiyacı olduğunu” söyleyen Annan, güvenlik olmaksızın büyük işlerin yapılamayacağını, kalkınma ve yeniden yapılanmanın gerçekleşemeyeceğini” kaydetti.

Ortadoğu’da durumun çok kaygı verici olduğunu, buradaki çatışmalara tek tek değil, bir bütün olarak bakmak gerektiğini söyleyen Annan, Lübnan, Filistin, Irak ve Afganistan’daki “krizler arasında bir bağ” olduğunu söyledi.

Annan’ın bu açıklamalarını, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin, Annan’ın Irak konulu uluslararası konferans düzenlenmesi önerisini reddetmesinden önce yaptığı bildirildi.

 

1142050cookie-checkAnnan: Irak, iç savaştan daha kötü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.