‘Arabistanlı Lawrence’a tecavüz edilmedi’

The Sunday Telegraph Birinci Dünya Savaşı’ndaki Arap isyanı sırasında Arabistanlı Lawrence adıyla ünlenen İngiliz irtibat subayı Yarbay T.E. Lawrence’ın Suriye cephesinde Türk askerlerinin tecavüzüne uğradığı iddiasının uydurma olduğunu yazdı.


“Çölü Ateşe Vermek” adlı kitabın yazarı James Barr’ın bulgularına yer veren gazeteye göre, Lawrence, bu iddiayı düşmanlarını karalamak için ortaya attı.


Gazeteye göre, bu iddia aynı zamanda Lawrence’ın cinsel fantezilerinin ürünü. Yazar Barr’a göre, Lawrence’ın 1922 yılında yayımlanan anılarında bu iddiadan ayrıntılı olarak söz ediliyor.


Bununla birlikte, Lawrence’ın, günlüğünde tecavüze uğradığını söylediği dönemi içeren sayfalar yırtılmış… Lawrence 20 Kasım 1917’de Suriye’nin Deraa kasabasında tecavüze uğradığını söylüyor.


Hatıra defterindeki sayfaların yırtılmış olması nedeniyle şimdiye kadar tarihçiler Lawrence’ın 15-21 Kasım tarihleri arasında nerede olduğunu belirleyememişti.


Barr, “Lawrence Deraa’ya hiç gitmedi” diyor. Yazar bu iddiasını Lawrence’ın hatıra defterine yaptırdığı elektrostatik karbon tesitine dayandırıyor.


Bu testler sonucu yırtılanlardan sonraki 18 Kasım tarihli sayfada bir “A” harfi belirlendi.


Yazara göre bu harf, Deera’nın yaklaşık 100 kilometre güneydoğusunda bulunan Arzak kalesine ve Lawrence’ın o tarihte burada olduğuna işaret ediyor.


Lawrence’ın ırzına geçildiği iddiası David Lean’in 1962’de çektiği ünlü “Arabistanlı Lawrence” filminde ayrıntılı olarak anlatılıyordu.

790930cookie-check‘Arabistanlı Lawrence’a tecavüz edilmedi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.