‘Arap dünyası rezil oldu’

Exeter Üniversitesi’nde Arap ve İslam Çalışmaları Enstitüsü’nden akademisyen Ghada Karmi de, ”utanç verici” olarak nitelediği Saddam Hüseyin’in yargılanması ve idam edilmesi sürecinin Arap dünyasını ”rezil ettiği” görüşünü savundu.


”İnfaz, yabancı işgalci gücün himayesinde; Batı dünyasından açık bir mesaj verilerek gerçekleştirildi” diyen Karmi işgalcilerin mesajını da şöyle aktardı:


“Biz, egemen bir Arap devletini işgal edip, bize hakaret ettiği için liderini devirme hakkını kendimizde görüyoruz. Siz Arapların, kendi sorunlarınızı, kendi çıkarlarınız doğrultusunda çözme yeteneğinizin olmadığını düşünüyoruz. O yüzden bu işi biz üstleniyoruz.”


Ghada Karmi, Batı’nın da yargılama sürecindeki usulsüzlüklerden; devrik Irak liderine yeterli savunma hakkı tanınmamasından, avukatlarının tehdit edilip öldürülmesinden utanması gerektiğini vurguladı.


Karmi, Saddam Hüseyin’i acımasız bir diktatör olarak nitelerken ”ama yargılandığı sözde mahkemenin de yasal güvenilirliği” olmadığının altını çizerek özetle şu görüşleri dile getirdi:


”Ne Batı’dan ne de Arap dünyasından hiçbir lider sanığın uluslararası mahkemede yargılanması gerektiğini söyledi. Bu yönde bir baskı da yapmadı. Ne olursa olsun Saddam Hüseyin anayasal bir liderdi. ‘Ama yasal süreç maskesi altında bir intikam kampanyasının insafına terkedildi. İdam cezası karşıtı olan İngiltere, Saddam Hüseyin’in infaz edilmesini engellemek için ciddi çaba göstermedi. Hiçbir Batılı lider, Saddam Hüseyin’in gördüğüne benzer bir muameleye maruz kalmadı. Araplar bu istisnanın nedenini sorgulamalıdır. Bunun nedeni, dünyada kendileri, yani Araplar için faklı; Batılı medeni insanlar için farklı kurallar olması mı acaba?”


 


 

797800cookie-check‘Arap dünyası rezil oldu’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.