Arjantin’in işçi liderleri Javier Milei’yi uyardı

Arjantin’de sendika ve sosyal örgütler, yeni Başkan Javier Milei’yi, devleti küçültme ve kamu şirketlerini özelleştirme vaatlerine karşı mücadele edecekleri konusunda uyardı.

Arjantin’de sendikalar ve sosyal örgütler, geçen hafta Devlet Başkanı seçilen aşırı sağcı Javier Milei’yi, devleti küçültme ve kamu şirketlerini özelleştirme vaatlerine karşı mücadele edecekleri konusunda uyardı.

Kamu harcamalarına ne yapacağını göstermek için elektrikli testere ile kampanya yürüten Milei, ülkenin ekonomisini hayata döndürme ve yıllık yüzde 140’a ulaşan enflasyonu düşürme iddiasıyla “radikal tedbirler” alacağını ilan etmişti.

19 Kasım günü yapılan seçimleri yüzde 56 oyla kazanmasının ertesi günü bir radyo röportajında “Özel sektörün elinde olabilecek her şey özel sektörün elinde olacak” diyen Milei, devlete ait medya şirketlerini ve devlet tarafından işletilen petrol ve gaz şirketlerini özelleştirmek istediğini söyledi. Milei, su dağıtımı ve tren hizmetlerinin özelleştirilmesinin yanı sıra tüm kamu işlerinin sona erdirilmesi olasılığını da gündeme getirdi.

“BİZİ ÖLDÜRMESİ GEREKECEK”
Genel Emek Konfederasyonunun (CGT) Genel Sekreteri Hector Dear ise işçi liderleriyle yaptığı bir toplantının ardından şunları söyledi:

“Ülkenin kalkınması, üretim ve istihdam yaratılması gibi temel bir fikrimiz var ve (Milei’nin) ekonomide kesintiler, özelleştirmeler ve diğer şeylerle ilgili tüm beyanlarının bu yolda ilerlemediği görülüyor. Hem bireysel hem de kolektif işçi haklarıyla ilgili reformlarda ilerleme kaydettikleri anda ve bu düzenlemelerden etkilenen emek örgütleri talep ettiğinde, CGT bir duruş sergileyecektir.”

Havayolu Pilotları Derneği (APLA) Başkanı Pablo Biro da Milei’nin devlete ait Arjantin Havayolları şirketinin mülkiyet yapısını değiştirme planını hayata geçirmesi için “Kelimenin tam anlamıyla bizi öldürmesi gerekecek” dedi.

Kamu İşçileri Derneği Genel Sekreteri (ATE) Daniel Catalano ise Plaza de Mayo Annelerinin yürüyüşü sırasında “Bu adamın başarılı olup olmayacağını görmek için bekleyemeyiz. Javier Milei’den kesinlikle hiçbir şey beklemiyoruz” açıklaması yaptı.

Arjantin’deki askeri diktatörlük döneminde (1976-1983) kaybolan çocukların annelerinden oluşan insan hakları grubunun haftalık etkinliği perşembe günü farklı bir tona büründü ve Milei hükümetine karşı muhalefeti sembolik olarak temsil etmek üzere birçok kesim annelere katıldı.

İnsan hakları örgütleri, diktatörlük döneminde insanlığa karşı işlenen suçların faillerinin yargılanmasına olanak tanıyan politikalarda gerileme olacağı endişesi taşıyor.

KEMER SIKMAYA KARŞI MÜCADELE PLANI
Sosyal örgütlerin liderleri de perşembe günü bir toplantı düzenleyerek Milei’nin politikalarına karşı tepkilerini ve sokak protestolarını da içeren “kemer sıkmaya karşı mücadele planını” tartıştı.

Milei, politikalarının bir sonucu olarak kaçınılmaz acıların yaşanacağı konusunda uyarıda bulunarak defalarca “Para yok” demiş ve “Muhtemelen altı zorlu aya katlanmak zorunda kalacağız ancak bunlar Arjantin’in kalkışının temeli olacak” ifadelerini kullanmıştı. Milei, ayrıca politikalarına tepki olarak protestoların olabileceğini de kabul ederek, “Yasalar uygulanacak ve kendime baskı yapılmasına izin vermeyeceğim” demişti.

Ekonomi analisti Nicolas Saldias’a göre Milei, “Muhtemelen özelleştirmeleri oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştirmek isteyecek” ve “Çok sayıda sosyal protesto kaçınılmaz olacak. Birçok işçi sendikası oldukça mobilize olmuş durumda, bu onlar için yüksek riskli bir durum. Milei sokaklarda çok fazla direnişle karşılaşacak”. EVRENSEL

2735560cookie-checkArjantin’in işçi liderleri Javier Milei’yi uyardı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.