Arkeolojik sit alanı olan Assos’ta korkunç görüntüler!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Çanakkale’deki Assos antik kenti limanında AFAD tarafından sit alanında yürütülen kaya ıslahı projesinin yarattığı tahribata yönelik tepkiler sürüyor…

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki Assos antik kenti liman bölgesinde AFAD tarafından geniş bir alanda yürütülen kaya ıslahı projesine yönelik tepkiler sürüyor. Tarihi ve doğal dokuyu yok eden çalışma hakkında daha önce suç duyurusunda bulunan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Assos’taki katliamın bir an önce durdurulmasını çağrısını yineledi. Arkeolojik sit alanında devam eden kaya ıslahı projesinden gelen yeni görüntüler ise tahribatın boyutlarını gözler önüne seriyor.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale’deki Assos antik kentinde AFAD tarafından sürdürülen kaya ıslahı projesinin durdurulması çağrısını yineledi. Geçtiğimiz hafta projeyle ilgili Ayvacık Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunan dernek, konuyla ilgili yeni bir açıklama yaparak suç duyurusunun bir an önce işleme konulmasını, çalışmaların ise durdurulmasını istedi.

‘YIKIMIN SON HIZLA DEVAM ETTİĞİNE TANIK OLDUK’

Suç duyurusunun ardından çalışmaların durdurulup durdurulmadığını yerinde görmek için alana giden dernek yetkilileri, yıkımın devam ettiğine tanıklık etmelerinin ardından yaptıkları açıklamada, “Assos Antik Limanı’nda ‘Assos Kaya Islahı İnşaatı’ adı altında yapılan doğa ve tarih katliamına karşı 24 Eylül Cuma günü Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıları Koruma Derneği ve Assos Dostları olarak inşaatın acilen durdurulması ve sorumlular hakkında işlem yapılması için Ayvacık Kaymakamlığı’na başvurmuş ve Ayvacık Cumhuriyet Baş Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştuk. İnşaatın durdurulup durdurulmadığını görmek için alana geldik ve ancak ne yazık ki yıkımın son hızla devam ettiğine tanık olduk. Yüreğimiz bir kez daha sızladı” ifadelerine yer verdi.

‘ANTİK LİMANDA KORKUNÇ BİR DOĞA VE TARİH KATLİAMI VAR’

Şu anda Assos antik limanında müthiş bir doğa ve tarih katliamı var” görüşüne yer verilen açıklamada şöyle denildi: “İş makinaları son sürat çalışıyor. İğne ile kuyu kazar gibi çalışılması gereken, ülkemiz ve dünya için çok kıymetli olan bir antik kentte kepçelerle, kırıcılarla hafriyat ve teraslama yapılıyor ve geniş alanlar açılıyor. Acaba bu kırıcılar ve kepçeler çalışırken neler yok oluyor? Çalışma alanın hemen yakınlarında antik yollar, binalar, yapılar var. Bu durumu aklımız ve vicdanımız almıyor.

‘KOLLUK TARAFINDAN DURDURULDUK, İFADEMİZ ALINDI’

Tel örgünün dışında ve alandan çıkarken yapılan bir ihbar üzerine kolluk tarafından durdurulduk. Kimliklerimiz istenildi ve ifademiz alındı. ‘Afet bölgesine izinsiz bir kez daha girmememiz’ konusunda bir uyarı içeren bir tutanak imzalattırıldı. Tutanağın bir kopyasını istememize rağmen alamadık, fotoğrafını çekmemize de izin erilmedi.

‘SUÇ DUYURUSU ACİLEN İŞLEME KONULSUN’

Ayvacık Kaymakamlığı’nı, Çanakkale Valiliği’ni, Çanakkale Kültür Varlıkları ve Tabiat Varlıkları Kurulları yetkililerini, müze müdürlüğünü, Kazı başkanlığını, Cumhuriyet Savcılığını, yöremizin vekillerini  ve kamuoyunu bu katliamı bir an önce durdurmaya çağırıyoruz. Suç duyurusu başvurumuzun çok acilen işleme konulmasını istiyoruz.”

 

2552930cookie-checkArkeolojik sit alanı olan Assos’ta korkunç görüntüler!
Önceki haberFikret Başkaya: İnsan kendi ölümünü engelleyemez ama insanlığın ölümünü engelleyebilir
Sonraki haberDolar kuru yıl sonunda ne kadar olacak? Dev banka korkutan Türkiye tahminini açıkladı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.