Asgari Ücret Maratonu Bitti Emekli Maratonu Başlıyor: Milyonların “49” Beklentisi

OLCAY AYDİLEK / HALKTV – Milyonlarca çalışanın günlerdir büyük heyecan ve merakla beklediği asgari ücret nihayet açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılında net asgari ücretin 17 bin 2 lira olarak belirlendiğini duyurdu.

Halen, 11 bin 402 TL olan asgari ücrete, yüzde 49 oranında zam yapıldı. Bu oranda yapılan zamda, 31 Mart yerel seçimlerinin etkisi göz ardı edilemez. Asgari ücrete, gelecek yıl bir kez zam yapılacak olması da oranı yükseltti.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 17 bin TL’nin geçilmemesini istiyordu. İşveren kesimi, yeni tutarı destekledi. TÜRK-İŞ, 18 bin TL ve yılda 2 kez zam talebinde bulundu. İşçi kesimi, talepleri karşılanmadığı için zamma muhalefet şerhi koydu.

Yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından gözler, yüksek enflasyon ortamında alım gücü sert biçimde düşen, deyim yerindeyse yaşam mücadelesi veren emeklilere çevrildi.

Türkiye’de, resmi verilere göre yaklaşık 15.8 milyon emekli bulunuyor. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklileri, Merkez Bankası’nın tahmini doğrultusunda yıl sonu enflasyonunun yüzde 65 olarak gerçekleşmesi durumunda, temmuz-aralık enflasyonu oranında yüzde 37-38 düzeyinde zam alacak.

13,3 milyon işçi, esnaf ve çiftçi emeklisinin alacağı zamma ilişkin kesin oran, 3 Ocak’ta Aralık ayı verilerinin açıklanmasıyla belli olacak.

Memur ve 2.5 milyon memur emeklisi, yıllık enflasyonun yüzde 65 olması durumunda toplu sözleşmeden gelen yüzde 15’lik payla birlikte, 2024 yılının ilk yarısında yüzde 49 dolayında zam alacak.

“49” BEKLENTİSİ
Asgari ücrete yılın tamamı, memur ve memur emeklilerine 2024’ün ilk yarısı için yapılacak yüzde 49’luk zam, bir çeşit “çıta” olarak öne çıkmaya başladı.

13,3 milyon işçi, esnaf ve çiftçi emeklisi, memur emeklileriyle aralarındaki büyük farkın kapanmasını, maaş artışlarında yaşanan adaletsizliğin giderilmesini bekliyor.

İktidar, daha önce yasal bir düzenlemeyle emekli aylıklarını 6 aylık enflasyon oranının üzerinde belirledi.

31 Mart yerel seçimleri öncesinde işçi, esnaf ve çiftçi emeklisinin memur emeklileriyle aralarındaki zam makasını kapatacak benzer bir adım hiç de sürpriz olmayacaktır. Bu yönde bir hamle “adil” bölüşüm ilkesi için gereklidir hatta zorunludur.

Peki, halen 7 bin 500 TL aylık alan emekliler… Bu kesime özgü yaşam standartlarını yükseltecek, doğrudan kök aylıklarına yansıtılacak yüksek oranlı zam düzenlemesi çok daha ivedidir ve yaşamsaldır. Diğer bir deyişle olmazsa olmazdır.

Asgari ücret maratonu bitti. Emekli maratonu başlıyor.

2744540cookie-checkAsgari Ücret Maratonu Bitti Emekli Maratonu Başlıyor: Milyonların “49” Beklentisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.