Asgari ücretli milyonlar açlığa mahkum edildi: Yeni asgari ücret 5 bin 500 TL oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücrete yapılacak ara zammı açıkladı. TÜRK-İŞ’in verilerine göre açlık sınırı 6 bin 319 TL iken, Erdoğan’ın açıklaması ile asgari ücret 5 bin 500 lira oldu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde asgari ücrete yapılacak ara zammı açıkladı. Buna göre asgari ücret açlık sınırının altında kalarak net 5 bin 500 lira olarak belirlendi. Yeni asgari ücret 1 Temmuz 2022’den itibaren geçerli olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve hükümet yetkilileri ile açıklama yaptı. İşveren tarafı adına konuşan TİSK Başkanı Özgür Akkol, “Tartışma ve farklı görüşler olabilir, bütün imkanlarımızı zorlayarak, çalışma, işveren, istihdamı gözeten denge bulmaya gayret ettik” derken, sendika tarafını temsilen konuşan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “İnşallah toplumu memnun edecek bir rakam olur. Teşekkür ederiz” diye konuştu. Ardından Tayyip Erdoğan söz aldı.

Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

“Enflasyon sadece ülkemizin değil tüm dünyanın öncelikli sorunudur. Kendi gerçeklerimiz sebebiyle enflasyon rakamları farklı tezahür etmektedir”

“Küresel üretim ve tedarik zincirlerinin çöktüğü bir dönemde Türkiye hem kendi ihtiyacını karşılayan hem de ihracatı ile öne çıkmıştır.”

“Kamu çalışanlarımızın ve tüm emeklilerimize yüzde 40’ın üstünde bir zam artışı zaten yapılacak.”

“Asgari ücrete temmuz ayından itibaren yüzde 25 oranında bir ara artış yapıyoruz. Yeni asgari net 5 bin 500 lira olacaktır. İşçi başına devletimiz işverenlere de 100 lira destek verecektir.”

“Bu bir ara artış. Asıl asgari ücret tespitini inşallah yıl başında yeniden gerçekleştireceğiz. Diğer yandan, yılbaşında devreye aldığımız asgari ücret kadarki gelirin vergi dışı kalması uygulaması sebebiyle kamu çalışanlarına ve emeklilere bu artış ortalama 300 lira olarak yansıyacaktır”

ERDOĞAN, ATALAY’A “GIRTLAĞIMIZI SIKMASINLAR” DEDİ
Açıklamanın ardından Erdoğan, artış oranı için sehven yüzde 25 dediğini, artış oranın yüzde 30 olduğunu söyledi. Ardından TİSK Başkanına dönen Erdoğan, “Mutabık mıyız” diye sordu, “Mutabıkız” yanıtı aldı. Daha sonra Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’a dönen Erdoğan, yine “Mutabık mıyız” diye sordu. Atalay “Hayırlı olsun Cumhurbaşkanım” yanıtı verdi. Erdoğan’ın ise “Gırtlağımızı sıkmasınlar” dediği duyuldu. Atalay bunun üzerine “Olur mu Cumhurbaşkanım” dedi.

AÇLIK SINIRI 6 BİN 391 TL, YOKSULLUK SINIRI 20 BİN 818 TL
Türk-İş, haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarına göre haziranda 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 20 bin 818 liraya yükseldi. Açlık sınırı ise 6 bin 391 liraya tırmandı. Haziranda bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 8 bin 313 TL’ye yükseldi.

Türk-İş’in yaptığı hesaplamalara göre Ocak 2022’de uygulamaya konan asgari ücret 4 bin 253 TL iken açlık sınırı 4 bin 235 TL; yoksulluk sınırı ise 13 bin 844 TL olarak hesaplanmıştı. 4 kişilik bir işçi ailesinin aylık zaruri ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hesaplanan yoksulluk sınırı asgari ücretin 3 katından daha fazlaydı.

Bugün açıklanan asgari ücret miktarı ise haziran ayında yine Türk-İş tarafından hesaplanan 6 bin 391 TL’lik açlık sınırının altında kaldı. Geçen ay 20 bin 818 TL olarak hesaplanan yoksulluk sınırı ise temmuzdan itibaren uygulanacak asgari ücretin yaklaşık 4 katı düzeyinde.

ZAM RESMİ ENFLASYONUN BİLE ALTINDA
TÜİK verilerine göre mayıs ayında 6 aylık enflasyon (Aralık 2021 – Mayıs 2022) yüzde 35,64, bir önceki yılın aynı ayına (Mayıs 2021) göre ise yüzde 73,50.

ENAG verilerine göre ise yıllık enflasyon yüzde 160,7.

Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zam, resmi enflasyonun dahi altında kaldı, asgari ücretlinin alım gücü kaybı telafi edilmedi. Diğer bir deyişle temmuz ayından itibaren geçerli olan asgari ücretin alım gücü, yılın ilk asgari ücretinden düşük seviyede kaldı.

  • ASGARİ ÜCRET HESAP TABLOSU
  • BRÜT ASGARİ ÜCRET: 6.471,00 TL
  • SGK PRİMİ %14: 905,94 TL
  • İŞSİZLİK SİGORTASI PRİMİ %1: 64,71 TL
  • KESİNTİLER TOPLAMI: 970,65 TL
  • NET ASGARİ ÜCRET: 5.500,35 TL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, asgari ücret hesabına ilişkin detayları paylaştı. Buna göre, asgari ücret aylık brüt 6 bin 471 lira, net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanacak. Asgari ücretin SGK primi (işçi payı yüzde 14) 905 lira 94 kuruş, işsizlik sigortası primi (işçi payı yüzde 1) 64 lira 71 kuruş, SGK primi (işveren payı yüzde 15,5) 1003 lira 1 kuruş, işsizlik sigortası primi (işveren payı yüzde 2) 129 lira 42 kuruş olarak hesaplandı.

1 TEMMUZ’DAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK
Açıklanan asgari ücret, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak.

TÜRK-İŞ “AÇLIK SINIRINI İFADE ETTİK” DEMİŞTİ
Asgari ücretin 6 ayda erimesi nedeniyle toplanmak zorunda kalan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2015 yılından beri ilk kez 6 aylık artış için masayı kurmuştu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında yaptı. Toplantıdan çıkan mutabakata göre, asgari ücretteki artış temmuzdan itibaren geçerli olacak ve asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacak. İkinci toplantı işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve hükümet yetkilileri ile birlikte bakanlıkta yapıldı.

TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda dün yapılan ikinci toplantının ardından açıklamalarda bulunmuş, “Komisyonda, net bir rakam üzerinde değerlendirme yapılmadı. İşveren tarafı da net bir rakam söylemedi. Biz enflasyon ve alım gücünün dikkate alınarak yeniden bir değerlendirme yapılmasını istedik” demişti. Irgat, “Beklentilerin yükseldiği dönemdeyiz. Bir yıl olarak düşündüğümüz asgari ücreti yenilemek durumunda kaldık. Enflasyon oranlarını ortaya koyduk. Yıllık enflasyonun yüzde 73 olduğunu, 6 aylık enflasyonun yüzde 40 beklendiğini ifade ettik. İnsanca yaşayacak bir ücret gerektiğini ifade ettik. Türk İş araştırmasındaki 6 bin 391 lirayı (açlık sınırı) ifade ettik. İşveren tarafı asgari ücrette desteğinin 5 puandan 10 puana çıkarılmasını istediler. Sonucu konfederasyonalar başkanlarına ve bakanlığa ileteceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

2021’de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50’lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti. EVRENSEL

2619330cookie-checkAsgari ücretli milyonlar açlığa mahkum edildi: Yeni asgari ücret 5 bin 500 TL oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.