“ASLI VARKEN SURETİ KABUL EDİLMEZ” mi?

SEDAT YILDIRIM SARICI / LONDRA – Bütün dünya İrlandalı besteci, söz yazarı, aktivist solisti tanır, yeteneği ve merhametiyle saygıyla dinlerdi.

Sinead O’Connor dün hayatını kaybetti. Henüz 56 yaşındaydı. Şaşkın ve üzgünüz.

17 yaşındayken annesini kaybetmiş, eğitimini tamamlayamamış, küçük yaşlarda müziğe yönelmişti. Müzik endüstrisinin şarkıcının görsel güzelliğini pazarlama malzemesi gösterme eğilimine karşı saçlarını kazıtarak sahneye çıkar, videolarında pek süslenmez püslenmezdi.

ABD ve savaş karşıtı olduğunu cesurca beyan etmiş, layık görüldüğü Grammy Ödülü’nü reddetmişti.

Günlerden bir gün Hristiyanlığın yaşayan en büyük ruhani lideri, Hazreti İsa’nın vekili kabul edilen Papa’nın resmini ekranlar karşısında yırttı (1992). Katolik kilisesindeki çocuklara cinsel tacize sessiz kalınmasını işaret etmesi dindar kesimlerin büyük tepkisine yol açmıştı. Amerikan NBC televizyonu ömür boyu yasaklı sanatçı ilan etti.

Tanıdık mevzu. Dindar kesim dün de, bugün de dünyanın hemen her yerinde bu tür çocuk istismarlarını sineye çekmekte ehilleşme eğilimindedir.

Hatırlanacağı gibi Mehmet Ali Ağca, gazeteci Abdi İpekçi’yi öldürdükten sonra hapisaneden kaçırılmış, Sinead O’Connor’ın resmini yırttığı Papa II. Jean Paul’ü vurmuştu (1981). 2020’de bir röportajında “Ölmediği için çok mutluyum. Papa benim için kardeş gibi olmuştu. 2005’te öldüğünde kardeşim ya da en iyi arkadaşım ölmüş gibi hissettim” demişti (Independent 15 Şubat 2020).

Papa, milli katilimiz, ülkücü tetikçi Mehmet Ali Ağca’yı yattığı hapishanede ziyaret etmiş, aleme nizam için yola çıkan genci affettiğini söylemişti. Bağışlayan, bağışlanan roller pay edilmişti.

Sinead O’Connor Filistinlilere yaşatılan zulme karşı dururdu. 2018 yılında müslüman olarak adını Şüheda Sadakat olarak değiştirmişti. Daha önce de Katolik olduğunu açıklamıştı.

Dört defa evlenmiş, dört çocuk sahibi olmuştu. Adını Nesta Ali Shane olarak değiştiren oğlu 17 yaşında intihar etti (8 Ocak 2022).

Oğlunun acısına dayanamadığı söylenen Sinead O’Connor’ın ölüm nedeni ailesi tarafından açıklanmazken BBC televizyon haberlerinde ruhsal sağlığı ve bağımlılıktan dem vurdu.

“ASLI VARKEN SURETİ KABUL EDİLMEZ” Mİ?

Atalar “Aslı Varken Sureti Kabul edilmez” derler ama öyle değildir. Sinead O’Connor tersini ispatlamıştır.

Müzik tarihinde gelmiş geçmiş en iyi 100 şarkıdan biri kabul edilen “Nothing Compares 2 U” kendisine değil Prince’e ait bir besteydi. Prince olağanüstü kabiliyetiyle izleyen herkesi hayrete düşüren çok özel biriydi. Gel gör ki her zaman bir bestenin en iyi yorumu besteciye ait olamayabiliyor. Nothing Compares 2 U bestecisinin değil yorumcusunun yerküremize bahşettiği güzelliktir.

https://www.youtube.com/watch?v=0-EF60neguk

Aynen Whitney Houston’un kaydettiği “I Will Always Love You” yorumu gibi. Bu şarkı da müzik tarihindeki en iyi 100 beste arasında anılır. Bestecisi Dolly Parton da oldukça saygın bir konumda ve yeterince yaygın tanınırlığa sahiptir ama bazen besteciyi aşanlar olur.

“Nothing Compares 2 U” ve “I Will Always Love You” sadeliği ve şan zerafetiyle ortak özellikler taşır. Zaten Sinead O’Connor ömrü boyunca yalın müziğin peşini kovalamış bir sanatçıydı. Müziğinde meram ana eksendi. Aksesuara yer vermezdi.

Keşke aynı sadeliği hayatımızdaki diğer alanlarda da koruyabilsek. Marie Bernadette O’Connor adıyla doğdu. Sinead O’Connor oldu. Şüheda Sadakat olarak öldü.

________________

* Müzisyen de olan yazarımızın diğer çalışmalarına https://sedatsarici.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

2705820cookie-check“ASLI VARKEN SURETİ KABUL EDİLMEZ” mi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.