ATGB: Türkiye’de gazetecilik tutuklandı!

ATGB’nin açıklaması aynen şöyle:

Meslektaşlarımız Can Dündar ve Erdem Gül’ün gazetede yayınlanan haberleri nedeniyle tutuklanması, gazetecilik mesleğine, halkın haber alma hakkına, demokrasiye ve barışa yapılmış bir saldırıdır.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Erdem Gül, Türkiye’den Suriye’ye gizlice silah ve mühimmat gönderildiği iddialarını içeren “MİT TIR’ları” haberleri nedeniyle dün İstanbul’da tutuklanıp, gece yarısı Silivri Cezaevi’ne konuldular. Böylece Türkiye cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü gazetecilerin sayısı 30’a yükseldi.

Meslektaşlarımızı tutuklayan İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin gerekçesi şöyle: “Devletin gizli kalması gereken belgelerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme ve açıklama, üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme.”

Dündar ve Gül’ün bu konudaki açıklaması ise şöyle: “Biz sır saklamakla görevli devlet memurları değiliz, gazeteciyiz. Gazetecilik bir kamu hizmetidir, ancak ‘kamu’dan anlaşılması gereken ‘devlet’ değildir. Gazeteci, bazen -hatta çoğu zaman- devlete rağmen kamunun çıkarını savunmakla mükelleftir. Gazete, korkmadan, yılmadan, devletin hatalarını sergileyecek, kamu adına denetim görevi üstlenecektir. Böyle olması hem devletin, hem halkın, hem medyanın çıkarınadır.”

Cumhuriyet gazetesi daha 10 gün önce Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) basın özgürlüğü ödülünü almıştı. RSF’nin açıklaması şöyleydi: “‘Türkiye’de basın özgürlüğü için bu kritik dönemde RSF Ödülü Jürisi’nin, basın özgürlüğünün savunulmasına belirgin katkıda bulunan bir medya kuruluşuna sunduğu ödülü bu yıl Cumhuriyet’e vermeye karar vermiştir.”

Türkiye’nin en büyük gazetecileri örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de birkaç ay önce bu yılın “Basın Özgürlüğü Ödülü”nü, “Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı adına uğradığı her türlü baskıya rağmen kamuoyunun bilgilendirilmesine yaptığı katkılar nedeniyle” Can Dündar’a vermişti.

Türkiye’de iletişim özgürlüğüne, halkın haber alma hakkına yönelik bu büyük ihlalin ardında bizzat Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın bulunduğunu biliyoruz. Erdoğan katıldığı bir televizyon programında Cumhuriyet Gazetesi’ni ve Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ ı tehdit etmiş, “Öyle kolay kurtulamaz!. Bunun bedelini ağır ödeyecek” demişti. Erdoğan’ın bu davaya sadece şikayetçi olarak değil, adeta savcı, hatta yargıç gibi dahil olmasını ve birçok gazetecinin de bu durumu içine sindirmesini endişeyle izliyoruz.

Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB), Cumhuriyet Gazetesi’nin, meslektaşlarımız Can Dündar ve Erdem Gül’ün yanındadır. Onların şahsında Türkiye’de iletişim özgürlüğü mücadelesi veren tüm meslektaşlarımızı, örgütleri destekliyor, tüm Avrupa kamuoyunu meslektaşlarımızla dayanışmaya, onlara yapılan haksızlığı kınamaya çağırıyoruz.

Bu vesileyle sığınmacı krizi nedeniyle Türkiye’deki anti-demokratik gelişmeleri görmezden gelen, hükümete çeşitli yollarla destek veren Avrupa hükümetlerini de kınıyoruz.

Halkın haber alma hakkı engellenemez!.

Can Dündar ve tüm basın emekçileri hemen serbest bırakılmalıdır!

ORTAK AÇIKLAMA

Alman Gazeteciler Birliği (dju) ve ATGB’nin ortak açıklaması da aynen şöyle:

“Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasını kınıyoruz.

Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarını, gelecek haftasonu gerçekleştirilecek sığınmacılar ilgili olağanüstü zirvede bu gazetecilerin serbest bırakılması için devreye girmeye ve Türkiye’de insan haklarının korunması için tavır almaya çağrıyoruz.

Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül, dün casusluk ve terör örgütüne yardım suçlamasıyla tutuklanıp, cezaevine konuldular. Dündar ve Gül, Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan Türkiye’den Suriye’ye gizlice silah ve mühimmat gönderildiği iddialarını içeren “MİT TIR’ları” haberleri nedeniyle mahkeme önüne çıkarılmışlardı. Bu konuda kişisel olarak suç duyurusunda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı bir televizyon programında Cumhuriyet Gazetesi’ni ve Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ı tehdit etmiş, “Öyle kolay kurtulamaz!. Bunun bedelini ağır ödeyecek” demişti.

Federal Almanya hükümetini ve diğer Avrupa Birliği hükümetlerini Dündar ve Gül’ün serbest bırakılması için devreye girmeye, sadece basın ve ifade özgürlüğünün değil, ihlal edildiği açıkça görülen yargının bağımsızlığının korunması için için tavır almaya çağırıyoruz. Basın ve yargının bağımsızlığının ihlaleriyle ilgili hiçbir mazareti kabul etmiyoruz. Güncel siyasal sorunların çözümü için demokrasi eksikliklerinin görmezden gelinmesi de kabul etmiyoruz. Eğer Avrupa Birliği yetkilileri bu konuda açık tavır almazlarsa, demokratik temel hakların ve AB İnsan Hakları Konvansiyonu’nun açıkça ihlalinden kendileri de sorumlu olacaklardır.

Türkiye’de özgürlüklerini ve hatta yaşamlarını riske atarak basın ve ifade özgürlüğü için mücadele veren meslektaşlarımızı saygıyla selamlıyor ve destekliyoruz.”
________________

* ATGB (Bund türkischer Journalisten in Europa e.V.)
Postfach 900433 – 60444 Frankfurt / M – Deutschland

1470920cookie-checkATGB: Türkiye’de gazetecilik tutuklandı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.