Avrupa kirazının don yemesi, ihracatı artırdı

Alara Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. üst yöneticisi (CEO) Kerim Taner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Türkiye’de hava şartlarının kiraz üretimi açısından oldukça olumlu geçtiğini söyledi.


Kirazda 250 bin tonun üzerinde rekor üretimin beklendiği Türkiye’de Mayıs ayında Ege’de kiraz hasadına başlandığını vurgulayan Taner, ihracatın beklenmedik düzeyde iyi gittiğini anlattı.


Avrupa kiraz üreticileri İtalya, Fransa, Polonya, İspanya ve Macaristan’da Mayıs ayında yaşanan don yüzünden yüzde 80’lere varan oranlarda verim kaybı yaşandığını ifade eden Taner, şunları kaydetti:“Bu ülkeler Türkiye’nin kirazda en büyük rakipleridir. Don sadece kirazı vurmadı. Kiraz tüketimini azaltan kayısı ve nektarin gibi diğer çekirdekli meyveler de dondan olumsuz etkilendi. Böyle olunca hasadına başladığımızdan bu yana kiraza yurt dışından talep yağıyor. Geçen yıl bu dönemlerde Dünya Kupası maçları vardı. Bu maçlar, tüketimi tetikledi. Avrupa’da tatile az çıkıldı, birçok kişi ülkesini terk etmedi. Böyle olunca Türkiye’den Avrupa’ya inanılmaz kiraz gitti.”


Bu yıl Dünya Kupası gibi bir aktivite olmadığı halde bu yıl şimdiye kadar geçen yılın aynı döneminin ihracatını yakaladıklarını belirten Taner, bu noktadan sonrasının biraz riskli olduğuna işaret etti.


TATİL, KİRAZ TÜKETİMİNİ DÜŞÜRECEK


Avrupa’da Dünya Kupası gibi kiraz üretimini tetikleyecek bir aktivite olmaması, buna bağlı olarak Temmuz’da Avrupalının tatile çıkacak olması ve Rusya kirazının bu dönemde hasadına başlanması gibi etkenler yüzünden Temmuz’da biraz zorlanacaklarını vurgulayan Taner, şöyle dedi:“Özellikle Afyonkarahisar ve Akşehir bölgesinde rekor kiraz üretimi bekleniyor. Bu hafta Sultandağı ve Akşehir’den napolyon kirazı almaya başlayacağız. Ancak rekor üretim, iriliği olumsuz etkiledi. Ağaçlarda yoğun meyve tutumu nedeniyle kirazda geçen yıllardaki irilik oluşmadı. Bu da bizim ihracatımızı olumsuz etkileyebilecek durumlardan birisi. Özellikle iriliğin oluşmaması bizi çok üzdü.” 


ÇİFTÇİ KİRAZINA FAZLA FİYAT BEKLİYOR


Mayıs sonu ve Haziran’da yurt dışından gelen talep nedeniyle çiftçinin geçen yıla oranla daha fazla kazandığını dile getiren Taner, “Temmuz’da da ihracatı artırmak için çeşitli promosyonlar düzenleyeceğiz. İhracat rekorunun kırıldığı geçen yıl 57 bin ton ihraç etmiştik. Bu yıl Dünya Kupası olmadan bu rakamı yakalarsak Türkiye, kiraz ihracatında geçen yıldan daha başarılı olmuş demektir. Bu rakamı da yakalayacağımıza inanıyorum” dedi.


Bu arada Akşehir çiftçisi de kirazın erken olgunlaştığı bölgelerde üreticilerin, ihracatın artması dolayısıyla daha fazla kazandığını belirterek, Akşehir kirazını dünyanın tanıdığını, kendilerinin de bu yıl kiraza geçen yıla oranla daha fazla fiyat beklediklerini kaydettiler.


FOTOĞRAF: Akşehirli ünlü kiraz üreticisi Tahsin Zerey

1044420cookie-checkAvrupa kirazının don yemesi, ihracatı artırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.