Avrupa’nın kaderi bu seçimlerde

Fransa, Yunanistan, Sırbistan, Ermenistan ve İtalya’da bugün tarihi seçimler için sandık başına gidiliyor. Avrupa’da gözler, Fransa’daki Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile mali borç krizi altındaki Yunanistan’daki milletvekili seçimlerine çevrilmişken, krizden önemli ölçüde etkilenen İtalya’da da yerel seçimler düzenlenecek. Ermenistan’da halk yeni meclisi seçecek, Sırbistan’da Cumhurbaşkanı, milletvekili ve yerel yöneticiler belirlenecek.

ERMENİSTAN:

Parlamento seçimlerine 8 siyasi parti ve bir siyasi blok katılıyor. Seçimlerde ilk iki sırayı, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın başkanı olduğu Cumhuriyetçi Parti ile Gagik Tsarukyan’ın lideri olduğu Müreffeh Ermenistan Partisi’nin alacağı tahmin ediliyor. Parlamentoda 6 siyasi partinin temsil edilmesi bekleniyor. Ermenistan seçim sistemine göre, 131 kişiden oluşan parlamentoda 90 koltuk siyasi partilere ayrılıyor. Yüzde 5’in üzerinde oy alan partiler, 90 koltuğu paylaşıyorlar. 41 koltuk ise bağımsız adaylara ayrılmış durumda.

YUNANİSTAN:

Halk, ülkeyi 38 yıldan beri dönüşümlü olarak yöneten en büyük iki siyasi parti Yeni Demokrasi Partisi (ND) ve Panhelenik Sosyalist Hareket PASOK arasında seçim yapacak. Son anketlere göre tasarruf önlemlerine tepkili halk, geleneksel iki büyük parti PASOK ve ND’yi tek başına iktidara götürmeyecek. Koalisyon hükümetinin kurulmasına kesin gözüyle bakılan ülkede ND’nin ilk sırada seçimi kazanması bekleniyor. Anketlere göre, geçen seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 78’ini toplayan Antonis Samaras liderliğindeki ND ile Evangelos Venizelos’un başkanlığını yaptığı PASOK, yüzde 40’ı güçlükle aşıyor. Yabancı düşmanlığı ile bilinen ırkçı Altın Şafak (Hrisi Avgi) örgütünün yüzde 3 barajını aşarak parlamentoya girmesi durumunda gamalı haçlı bayrakları da girişte dalgalanacak. Batı Trakya’da Türk azınlığından İskeçe ve Gümülcine’den ikisi kadın 18 Türk yarışacak. Önceki gün Evros (Meriç) bölgesini ziyaret eden Samaras, Türk-Yunan sınırındaki İpsala Gümrük Kapısı’na gitti. Meriç Köprüsü üzerinde nöbet tutan Yunan ve Türk askerlerini selamlayarak onlara hediyeler veren Samaras, Meriç Köprüsü’nün bir dostluk ve işbirliği köprüsü olduğunu ifade ederek, ‘Bizim için Yunanistan ve Avrupa buradan başlıyor” dedi.

SIRBİSTAN:

Cumhurbaşkanı, milletvekilleri ve yerel yöneticiler seçilecek. Anketler, bir süre önce görevinden istifa eden eski Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ile Sırbistan Kalkınma Partisi’nin adayı Tomislav Nikoliç’i 12 aday arasında cumhurbaşkanlığı yarışını kazanabilecek isimler olarak gösteriyor. Halk, aynı zamanda Sırbistan Meclisi’nde bulunan 250 milletvekili koltuğu için yarışan 15 aday listesinin arasından da tercih yapacak. Seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olan Sancak Müftüsü Muamer Zukorliç, ’10 sene önce Obama’nın da ABD Cumhurbaşkanı olması imkansızdı, ama gerçek oldu’ diyor. Tertemiz ve yeni bir sayfa açmaya hazır olduklarını, fakat yaraların kapandığı ve boşlukların dolduğu anlamına gelmediğini vurgulayan Zukorliç, ‘Gemi kaptanı gibi, gemiyi sakinleştirip, içindeki tüm yolcuları, dinlere ve milletlere ayırmadan, kıyıya sağ salim getireceğini” kaydetti.

FRANSA:

Fransızlar, yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek. 10 adayın yarıştığı ilk turun ardından, Francois Hollande ve Nicolas Sarkozy en fazla oyu alarak ikinci tura kalma başarısı göstermişti. Son kamuoyu yoklamaları Hollande’nın yüzde 52’lik destekle yarışı rahat bir şekilde Sarkozy’nin önünde kazanacağını ortaya koyuyor.

Sosyalist Parti, Fdrancois Mitterrrand’dan bu yana Elysee Sarayı seçimlerini üç dönemdir sürekli kaybediyor. İlk turda yüzde 18 civarında oy alan ve ikinci turda taraftarlarının oyu büyük önem kazanan aşırı sağcı Marine Le Pen 1 Mayıs’ta, ‘boş oy kullanacağını’ açıklamıştı. Le Pen, ‘Ben iki adaya da güvenmiyorum” diyerek seçmenlerinin de ikinci turda boş oy atmaları mesajını verdi. İlk turda elenen diğer adaylar ise yandaşlarına Hollande’e oy vermeleri çağrısında bulunmuştu.

İTALYA:

Aralarında Cenova, Palermo ve Verona gibi 26 büyük vilayet de olmak üzere 900’ü aşkın belediyede, halk yerel idarecilerini seçecek. Kasım 2011’de Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından göreve getirilen teknokrat Başbakan Mario Monti yönetiminde, kısmi yerel seçimlere giden ülkede, krizden etkilenen seçmenin nasıl bir siyasi tercih yapacağı merak konusu. Özellikle, ülkenin kuzeyi ile güneyinin ayrılması tezini işleyen Kuzey Birliği Partisi’nde geçen ay ortaya çıkan, devlet kaynaklarının parti liderinin aile üyelerine ve bazı partililere aktarılması skandalının, bu partiyi kuzeydeki seçim bölgelerinde nasıl etkileyeceği merak edilenlerin başında geliyor. İtalya’da parlamento seçimleri ise gelecek yıl Nisan ayında yapılacak.

AKŞAM

1341560cookie-checkAvrupa’nın kaderi bu seçimlerde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.