AVUSTRALYA’DAN… KISA KISA…

Alvarez istifa ettirdi…

Vivian Alvarez’in Avustralya’dan yanlışlıkla sınır dışı edilmesi konusunda hakkında soruşturma açılan 3 Göç İşleri Bakanlığı üst düzey görevlisinden birinin görevinden istifa ettiği açıklandı. Commonwealth Ombudsmanı tarafından açıklanan ve Victoria Eski Emniyet Müdürü Neil Comrie tarafından kaleme alınan Alvares olayına ilişkin olarak hazırlanan raporda, Göç İşleri Bakanlığı’nın olayı ele alış biçimi “skandal” olarak nitelendi.

Raporda, olaya ilişkin üst düzey 3 Göç İşleri Bakanlığı yetkilisinin soruşturma geçirdiği kaydedildi. Göç İşleri Bakanı Amanda Vanstone, belirtilen üç kişiden birinin istifa ederek görevden ayrıldığını açıkladı.

Comrie’nin raporunda Göç İşleri Bakanlığı görevlilerinin devlet memuriyeti kurallarını çiğnedikleri kaydedildi. Raporda memmurlar, Brisbane Göç İşleri Bakanlığı ofisindeki görevlinin, Alvarez’in Avustralya vatandaşı olduğu uyarısı yapmasına karşın, sınır dışı edilme uygulamasını önlemeye yönelik harekete geçmemekle suçlandı.

Göç İşleri Bakanı Vanstone, her üç memur hakkında da dava açılmasının söz konusu olmayacağını, bakanlıktaki aksaklıkların giderilmesi için önümüzdeki 5 yılda $320 milyon harcanacağını söyledi.

FOTOĞRAF: Alvarez

***

Commonwealth Oyunları’na “özel” ordu…

Gelecek yıl Mart ayında Melbourne’da yapılacak olan Commonwealth oyunlarında normal polis, ozel harekat timi ve anti terör güçlerinin yanı sıra, 5000 özel güvenlik görevlisi de görev alacak. Yapılan planlamalara göre 12 gün sürecek Commonwealth Oyunları sırasında Victoria Polisi’nde bütün izinler kaldırılacak ve 13,000 polis alınacak güvenlik tedbirlerinde görev alacak. Oyunların terörist saldırıdan korunması ve ihtimal bir saldırıya karşılık verme görevi ise 1200 anti terör eğitimi almış asker tarafından gerçekleştirilecek.   

Spore karşılaşmalarının gerçekleştirileceği ve kalabalığın toplanacağı Federatrion Sqare, MCG, Parrlamento binası, Richmond Tren İstasyonu ve Melbourne Melbourne Sports And Aquatic Centre, 24 saat güvenlik kameraları tarafından izlenecek. Federation Square ve MCG’ye giden ana yaya yolları yoğun gözetim altında tutulacak. Oyunlar sırasında görev yapacak 5,000 güvenlik görevlisinin Victoria’ya maliyeti $15 milyon olacak. Victoria Hükümeti’nden basına sızdırılan belgeye göre özel güvenlik görevlileri Flinders St. ve Spencer St. Tren İstasyonu gibi stratejik noktalarda görev yapacak. Bu görevlilerin üst ve çanta arama, şüphelileri polis gelene kadar tutma yetkileri olacak. Bu görevliler, anti terör timleri ve polisle birlikte sokaklarda arabalar dahil arama, devriye görevi yapıp, nöbet de tutacaklar.

Commonwealth Oyunları’na 4,500’i atlet ve 5,800 kişiden oluşan 72 ülkeden kafilenin katılması bekleniyor. Bu kafilelerden bazılarına, silah taşımamak koşuluyla kendi güvenlik görevlilerini de birlikte getirmesine izin verildi. Yine oyunlarda görev yapacak 15,000 gönüllünün güvenlik soruşturması hali hazırda tamamlandı. 

***

Melbourne, birinciliği Vancouver’e kaptırdı…

Son iki yıldır “Dünyanın yaşanılacak en iyi kenti ünvanını” taşıyan Melbourne, bu ünvanı Kanada’nın Vancouver kentine kaptırdı. Vancouver, %1 farkla Melbourne’un önüne geçti.

Merkezi Londra’da bulunan Economic Intelligence Unit’in her yıl dünyanın önde gelen kentleri arasında yaptığı değerlendirmede bu yıl Melbourne 127 kent arasında Vancouver’den sonra ikinci geldi. Sıralamada, kentlerin istikrar, sağlık, kültür, çevre, eğitim ve alt yapı olanaklarının değerlendirilmesi etkili oluyor. YTapılan sıralamada Melbourne, Avustralya’nın hala yaşanılacak en iyi kenti olma ünvanını korudu. Sydney, Adelaide ve Perth, 5’inciliği paylaştı. Dünyanın en iyi ilk 10 kenti arasına giremeyen tek Avustralya kenti Brisbane oldu. Brisbane 11’incikille yetindi.  

Papua yeni Gine’nin suç ve yolsuzluk  merkezi başkenti Port Moresby, sıralamada sonuncu olabildi.

***

Yeni Zelandalılar’ın “anası” işinden kovuldu…

Yeni Zelanda Devlet Televizyonu TVNZ’nin kıdemli haber sunucusu ve Başbakan’dan iki kat fazla maaş almasıyla tanınan Judy Bailey’in işine son verildi. Karar, ülkede şok yarattı. “Milletin anası” lakabıyla tanınan ve 18 yıldır akşam haberlerini sunan Bailey’in kontratı bitince yenilenmeyeceği açıklandı.  

Geçen yıl kendisine yapılan başka iş tekliflerinin avantajıı kullanan Bailey, TVNZ ile $741,564 ücret anlaşması yapmış ve bu anlaşma politikacılar tarafından eleştirilmişti. Bailey’in anlaştığı miktarın yarısından bile az maaş alan Başbakan Helen Clark, Bailey’e verilmesi kabul edilen ücretin “ısraf kültürünün ürünü” olduğunu söylemişti.

TVNZ, haberr izleyicilerinin çoğunluğunu ticari kanal TV3’e kaptırdı. TVNZ, fonlarını devletten almakla birlikte ticari bir kanal gibi hareket ediyor.
Bailey,1971 yılından bu yana TVNZ’de çalışıyordu. 

***

Çöplük ev…

Sydney’in Bondi semtinde milyonluk bir evin ön ve arka bahçesindeki 3 metre yüksekliğindeki çöp, artık caddeye taşıyor. Çevredeki komşulardan yapılan şikayetlere rağmen Waverley Belediyesi ev sahibini çöpü temizlemeye zorlayamıyor. Kutulara doldurulmuş çöp, kırık mobilya, conserve kutusu, gazette gibi maddelerden oluşan çöp, öyle dolmuş ki artık caddeye taşıyor. Sıcak günlerde çöpün kukusu, yalnız evin bulunduğu caddede değil, birkaç blok öteden duyulabiliyor. Geceleri bahçeye sıçanlar cirit atıyor.

Ön taraftan bakıldığında çöpün arasında kaybolmuş evin sadece çatısı görülebiliyor. Boonara Avenue’deki evin sahibi Mary Bobolas, caddelerde gezerek çöpleri toplayıp evinde biriktiriyor.

Ev, Bondi Beach’deki milyonluk evlerin birkaç blok uzağında bulunuyor. Evin yanındaki evlerden biri geçen yıl $1.22 milyona satılmıştı. Waverley Belediye Başkanı Mora Main, belediyenin son 17 yılda mahkeme kararıyla eve girip temizlik yapmak için $30,000 harcadığını söyledi. Belediyenin mahkemeye başvurup eve zorla girip temizleme girişimlerini ev sahibi yine mahkemeye itiraz ederek ertelettiriyor, bu arada bahçedeki çöp dağı büyüyor. NSW Hükümeti, Mahkeme ve belediye arasında süren dava nedeniyle duruma müdahale edemediğini açıkladı. Muhalefet Lideri Peter Debnam, hükümetin olaya seyirci kalmaktan vazgeçip müdahale etmesini istedi. Debnam, “Hükümet harekete geçmeyerek yöre halkına ihanet ediyor” dedi. Belediyeler Bakanı Kerry Hickey ise, Hükümetin belediye ve mahkeme arasındaki sorunlara karışma yetkisi olmadığını söyledi. Hickey’in sözcüsü, “Biz mahkemeye ne yapması gerektiğini söyleyemeyiz” dedi.

İki yetişkin kızı olan ve kızları tarafından düzenli olarak ziyaret edilen evin sahibi bayan Bobolas, psikoloğunun tavsişyesine göre davrandığını söyleyerek kendini savundu. Bobolas, “Doktorum bana bahçeyi kendimin temizlemesinin daha iyi olacağını söyledi. Ama belediye bana temizlemem için yeterince zaman vermiyor” dedi.

 

1116470cookie-checkAVUSTRALYA’DAN… KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.