Başbakan Erdoğan İran’a gitti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye olarak kendi içinde barışık ve müreffeh bir Orta Doğu istiyoruz. Her şeyden önce kendi milletimizin iyiliği için, insanımızın yaşam standardının yükseltilmesi için Orta Doğu’nun barış ve istikrara kavuşmasını istiyoruz” dedi.


Başbakan Erdoğan, Tahran’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanında yaptığı açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Pervez Davudi’nin davetlisi olarak yapacağı çalışma ziyaretinde, Dini Lider Hamaney, Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Devlet Uzlaştırma Konseyi Başkanı Rafsancani ve Dışişleri Bakanı Muttaki ile ayrı ayrı görüşmeler yapacağını belirtti.


Dünya Ekonomik Forumu nedeniyle Türkiye’ye gelen İran Dışişleri Bakanı Muttaki ile İstanbul’da çeşitli konuları görüştüklerini ifade eden Erdoğan, ziyaret sırasında Türkiye ile İran arasındaki ilişkileri tekrar gözden geçireceklerini ve ileriye dönük neler yapabileceklerini görüşme imkanları olacağını kaydetti.


Irak, Lübnan ve Suriye başta olmak üzere bölgesel konuları da görüşeceklerini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:“Ziyaret, bölgemizde barış ve istikrarı olumsuz etkileyen gerilimlerin, çatışmaların tırmanma eğilimine girdiği bir dönemde gerçekleşiyor. Birçok açıdan kadim itilafların coğrafyası olan Orta Doğu’da yaşanan bu son gelişmeler halklarımızın huzur ve refahını, ortak geleceğimizi çok yakından ilgilendiriyor. Biz, Türkiye olarak kendi içinde barışık ve müreffeh bir Orta Doğu istiyoruz. Her şeyden önce kendi milletimizin iyiliği için, insanımızın yaşam standardının yükseltilmesi için Orta Doğu’nun barış ve istikrara kavuşmasını istiyoruz. İran’a yapacağımız bu ziyaret inanıyorum ki bölge ülkelerinin ortak yararına hizmet edecektir.


Son dönemde bölgemizde yaşanan gelişmelerin küresel ölçekte ciddi yansımalarının olduğunu da biliyorsunuz. Bu durum, tabi ki bölgenin iki önemli ülkesi olan Türkiye ve İran arasında yoğun temasları, karşılıklı ziyaretleri de zorunlu hale getiriyor.”


Başbakan Erdoğan Türkiye ve İran’ın bölgede, refah ve istikrarın güçlendirilmesinde önemli roller oynayabilecek konumda bulunduklarını, istikrarın tesisinden öncelikle Türkiye ve İran’ın kazançlı çıkacağını vurguladı. Erdoğan, ziyaretinin bu nedenle iki ülke ve bölge açısından son derece yararlı neticeler çıkaracağına inandığını kaydetti.
    
İRAN VE RUS DOĞALGAZI
    
Başbakan Erdoğan, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Erdoğan, ziyaretinde, İran doğalgazı ve terör konusunun gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:“İran ile aramızda bu konuda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Şu anda ne Rus doğalgazıyla alakalı, ne İran doğalgazıyla alakalı olarak böyle bir sıkıntı yok. Bizim küresel ölçekte aslında bu konuyla ilgili yaptığımız ve yapacağımız görüşmeler var. Bunların bir tanesi Avrupa istikametindeki İran doğalgazının gitme olayıdır. Türkiye ile İran doğalgazının daha da artırılması konuları olabilir. Petrolün türevi diyebileceğimiz konularda yapacağımız görüşmeler olacaktır. Bunları geniş ve detaylı görüşeceğiz.”


Gazetecilerin terör konusundaki hatırlatmaları üzerine de Erdoğan, “O zaten bölgesel bir konu” dedi.
    
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
    
Erdoğan, “Bir süredir Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili tartışmalar devam ediyor. CHP Lideri Baykal, bir açıklama yaptı ve ‘Sayın Başbakanın eşine karşı değiliz, Sayın Başbakana karşıyım’ dedi. Bu açıklamaya ilişkin yorumunuz nedir” şeklindeki soruya ise “Cevap için bu konuyu gereksiz görüyorum” yanıtını verdi.
    
NÜKLEER ENERJİ
    
Başbakan Erdoğan, “nükleer krizle ilgili Amerika’dan İran’a herhangi bir mesaj götürüp götürmeyeceğine ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:  “Bildiğiniz gibi bu nükleer enerji konusunda işin başından itibaren Türkiye olarak birçok girişimlerimiz oldu. Ve bu girişimlerde de olayın sadece Amerika ile ilgili boyutu yok. Yani Amerika, Avrupa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ortaya çıkmış bazı düşünceler var. Bizim de zaten bu konudaki düşüncelerimiz açık ve net ortada. Bunu zaten İranlı dostlarımız da biliyorlar. Temennimiz o ki burada bir konsensüs temin edilsin ve herhangi bir sıkıntıya vesile olabilecek bir adım atılmamış olsun. Bu bölgemiz için de çok büyük önem taşıyor. Ve şu ana kadar da anlayışla bu sürdürüldü. Temenni ederim ki aynı şekilde sürdürülür.”
    
“TİCARET HACMİ ALEYHİMİZE PİK YAPIYOR”
    
Başbakan Erdoğan iki ülke arasındaki ticaretle ilgili bir başka soruyu ise şöyle yanıtladı: “Ekonomide geldiğimizden bu yana İran-Türkiye arasında ticaret hacmi adeta pik yaptı. Ama burada tabi bir gerçekte var, o da şu: Bizim aleyhimize pik yapıyor. Bizim de sattığımız mallar noktasında artış var. Ama biz doğalgaz aldığımız için zaten Türkiye’nin bu dış ticaret açığı dediğimiz olay nereden çıkıyor, ağırlıklı olarak enerjiden kaynaklanıyor.


İran ile şu anda bizim ticaret hacmimiz bu yılda herhalde 6 milyar dolara doğru büyüyor. Bundan sonraki süreçte Türkiye’nin de İran’a yapacağı ihracat ürünleri daha da artarsa inanıyorum ki ticaret hacmimiz çok daha seviyeli bir noktaya gelecek. Kaldı ki bizim zaten belirlediğimiz hedef çok daha büyük. 10 milyar doları yakalamamız lazım.


Bizi sevindiren bir başka husus şudur: İran halkı turizmde Türkiye’ye yönelik ciddi bir artış sergiliyor. Son olarak 1 milyonu bulmuş durumda İranlı turistler. Bu yılın rakamı temenni ederim ki 1 milyonu da aşmıştır, aşacaktır. Bunu da bekliyoruz. Bunları da görüşeceğiz.”

1036360cookie-checkBaşbakan Erdoğan İran’a gitti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.