“Başbakan PKK açıklaması yapmalı”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İngiltere’nin başkenti Londra’da bir basın toplantısı düzenledi.

Türk gazeteciler, CHP liderine gündeme ilişkin sorular yöneltirken, konular arasında terör örgütünün ateşkes ilanını ertelemesi ve kaynayan ülke Libya da vardı.

PKK ile yapılan görüşmelerin alt ayrıntılarını bilmediklerini ve bu nedenle yorum yapmakta zorlandıklarını belirten Kılıçdaroğlu, Başbakan’ın açıklama yapması gerektiğini söyledi. CHP lideri, Erdoğan’ın ‘NATO’nun Libya’da ne işi var’ açıklamasıyla ilgili soruya verdiği yanıtta da ‘Rasmussen’ hatırlatması yaptı.

Londra’da Türk gazeteciler ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu, ”terör örgütü PKK’nın ateşkes ilanını ertelediği açıklaması” ve ”hükümet ile PKK arasında görüşme” iddialarına ilişkin bir soru üzerine, şöyle konuştu:

”Çalışmaların, görüşmelerin ayrıntılarını bilmiyoruz. Görüşmeleri yapan hükümet yetkilileri, onların iradesiyle bu görüşmeler oluyor. Dolayısıyla görüşmelerin alt ayrıntılarını bilmediğimiz için yorum yapmakta zorlanıyoruz. Ama arzumuz, Türkiye’de terörün bitmesi, insanların ölmemesi. Eğer PKK, ‘ben yeniden elime silah alıyorum’ diyorsa, herhalde Başbakan kamuoyuna bir açıklama yapar. Görüşmeler hangi noktada tıkandı diye Sayın Başbakan’ın açıklama yapması lazım.”

Bir gazetecinin, CHP milletvekili Çetin Soysal’ın ”Öcalan’ın ev hapsinin mümkün olabileceği” yönünde bir açıklama yaptığını söylemesi üzerine Kılıçdaroğlu, ”Eğer bir yargılama süreci gerçekleşmiş ve bu kesinleşmişse bununla ilgili uygulamanın sürdürülmesi lazım” dedi.

“ULUSLARARASI DUYARLILIKLA TALEPLER ÖRTÜŞÜRSE…”

Kılıçdaroğlu, Libya’ya askeri müdahale olasılığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, hiçbir ülkeye dışarıdan müdahaleyi ilke olarak doğru bulmadıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

”Ama uluslararası camianın duyarlılıklarıyla, olayların çıktığı ülkedeki halkın talepleri örtüşürse yeni gelişmeleri beklemek doğaldır. İnsanların öldürülmesine 21. yüzyılda insanlar seyirci kalmazlar, baskıcı rejimler olmamalıdır. Demokrasi, insan hakları özgürlükler herkesin hakkıdır. Yoksa gidilip müdahale edilsin ya da edilmesin, bu konuda görüş bildirmek için çok erken.”

”TEZKERENİN HANGİ GEREKÇEYLE GELECEĞİNİ GÖRMEK LAZIM”

Kılıçdaroğlu, ”Türkiye Afganistan’da NATO çerçevesinde asker bulunduruyor. Bunu da bir tezkere sonucunda bulunduruyor. Benzer bir tezkere Libya için gelirse, CHP’nin tavrı ne olur?” sorusuna, ”Önce tezkerenin hangi gerekçeyle geleceğini bir görmemiz lazım” karşılığını verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, NATO çerçevesinde olursa ve konu parlamentoya gelirse, durumun değerlendirileceğini ifade ederek, ”Önce Sayın Başbakan imza atacak mı atmayacak mı, kabul edecek mi etmeyecek mi, hangi gerekçeyle kabul, hangi gerekçeyle reddedecek, bunu görmemiz gerekiyor” dedi.

”Siz de NATO’nun Libya’da ne işi var der misiniz?” sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, ”(NATO’nun Libya’da ne işi var) diye bir cümleyi ben kurmam” dedi. Türkiye’de yetkililerin kendi içinde görüşmeleri yapması ve Başbakanı bilgilendirmesi gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, ”Geçmişte de Sayın Başbakan Rasmussen’e karşı çıkmıştı hatırlarsanız, sonra gitti imza attı. Şimdi iradesini açıkça söyledi, önümüzdeki süreci göreceğiz” diye konuştu.

836350cookie-check“Başbakan PKK açıklaması yapmalı”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.