Bakan Nebati: KKM’ye 91,6 milyar lira destek ödendi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bugün yapılan 2023 yılı bütçe görüşmelerinde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Bakanlığının bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) ödemeleriyle ilgili bilgi veren Nebati şunları söyledi:

“Hazine destekli hesaplarda yenileme oranı yaklaşık yüzde 70 seviyesindedir. KKM hesaplarının toplam vadeli mevduatlar içindeki payı ise yüzde 27’dir. Vatandaşlarımızın KKM’ye destek ve teveccühleri sayesinde milli para birimimizde istikrar güçlendirilmiş ve liraya olan güven artmıştır. KKM’de bugüne kadar yaklaşık 91,6 milyar lira destek ödendi. 9 Kasım itibarıyla 2,3 milyon mudinin, yaklaşık 1,5 trilyon lira tasarrufu bu hesaplarda değerlenmektedir.”

Nebati, 2023 yılı için büyüme hedefini yüzde 5 olarak açıkladı. Cari açık konusuna da değinen Nebati, açığın enerji fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını şu sözlerle aktardı:

“Enerji faturası geçen yılın aynı seviyesinde kalsaydı şu an cari işlemler açığını konuşmuyor olacaktık. Enerji ve altın hariç değerlendirildiğinde cari işlemler dengesi, Ağustos ayında yıllıklandırılmış olarak 41,2 milyar dolar fazla veriyor olacaktır.”

Görüşmeler sırasında bazı CHP milletvekilleri “Nebati: Bu sistemden dar gelirliler hariç firmalar, ihracatçılar kar ediyor”, “Trafoya kedi Hazineye arka kapıdan fare dadandı” yazılı dövizleri sıralarına bıraktı.

2646340cookie-checkBakan Nebati: KKM’ye 91,6 milyar lira destek ödendi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.