“Bakanlığın ‘Go Home’ sloganı ırkçıdır”

Son haftalarda Home Office’in göçmenlerin yoğun olduğu bölge­lerde yürüttüğü “Ülkene dön ya da tutuklan” kampanyasının yankıları devam ediyor. Göçmenlik grupları, işçi partili­ler ve sendikalar, şu anda sadece Londra’nın bazı bölgelerinde sağcı­lardan oy toplamayı hedefleyen gös­termelik uygulamayı eleştirmeye devam ediyor. Geçen hafta Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu (EHRC), göçmenlik kontrolleri üzerine bir soruşturma başlatmıştı.

Bunun ardından şimdi de Rek­lam Standartları Kurumu (ASA) hükümetin bu politikasına halktan ge­len şikayetler nedeniyle soruşturma başlattı. Yapılan şikayetlerde, Londra`nın kuzey bölgelerinde devriye gezen bakanlık araçlarının üzerinde bill­boardlarda göçmenlere karşı kullanılan “Go Home” sloganı, geçmişte aşırı sağcıların kullandığı sloganların çağrısını yaptığı iddiası var. İnsan hakları örgütleri hükümetin yasadışı göçmenleri hedefleyen ve son iki haftadır yürüttüğü operas­yonların bir korku ve hoşgörüsüzlük iklimi yarattığı ve bunun da ırklar arası ilişkileri onlarca yıl geriye götürdüğünü söyledi.

Amnesty, Refugee Action ve Freedom from Torture Home Office’in ‘Evine Dön’ (Go Home) kampanyasının azınlık gruplarına karşı düşmanlığı körüklediği ve İngiltere’nin İltica Anlaşması kapsamındaki yükümlülükleriyle çeliştiği açıklaması yaptı. Kampanya kapsamında altı belediye de devriye gezen araçlar üzerinde “evine dön ya da tutuklan” ibareleriyle yasa dışı göçmenleri hedefliyor. Kurumlar göçmenlik nokta kontrollerinin de oldukça ciddi ölçüde tehlikeli olduğunu söyledi.

Uygulama kapsamında yetkili­ler insanları metro istasyonlarında durdurarak göçmenlik konumlarını kontrol ediyor.

Açıklamada “İngiltere’de koruma arayan insanlara destek olma konu­sunda uzman olan örgütlenmeler olarak, Londra belediyelerini dev­riye gezen araçlarla yapılan duyu­ruları yüksek ölçüde tartışmalı bu­luyoruz” ifadelerine de yer verildi. Kurumlar uygulamanın korku ik­limi yaratmaya dönük olduğunu ve Londra’daki metro istasyonla­rının dışında yürütülen göçmenlik statüsü kontrollerinin ırkçı fişleme kaygıları yarattığını söyledi. Kurumların açıklamada toplu­mun çeşitli bölümlerinde parça­lanma ve gerilim korkularını artırdı.

‘Evine dön’ devriye uygulaması dinsel gruplar, sendikalar ve poli­tik yelpazenin her yanından politik kurumlar tarafından geniş şekilde eleştirildi. İş Bakanı Vince Cable bunu sal­dırgan bir tutum olarak nitelerken göçmenlik karşıtı UKIP lideri Nigel Farage dahi uygulamayı “hırçın, sevimsiz, Big Brother’ olarak yo­rumladı. Bu haftanın başında kampanya grubu Liberty de Londra belediye­lerinde bir araç gezdirmişti. Araç­taysa “İngiltere’de tansiyonu ve ayrılmayı yasal olarak mı artırı­yorsun? Home Office bir kez daha düşün” yazısı yer alıyordu. Öte yandan göçmenlik kontrol noktalarına karşı da tepkiler de­vam ediyor.

Home Office ise sosyal medya aracılığıyla bu aramalarda kaç ka­çak göçmenin yakalandığına dair ra­kamlar paylaşmaya devam ediyor. Yetkililer uygulamayı son ba­harda değerlendirecek. Şu anda uy­gulamanın ülkenin diğer kısımlarına yayılmasına ilişkin bir karar bulun­muyor. Ancak göçmenlerin mahkeme­lerde yeterince zorlukla karşılaştığı düşünüldüğünde, kurumlar Home Office’in daha geniş yasal zorunlu­luklarını ihlal edebileceğini belirti­yor.

Home Office’in 2010 tarihli Eşit­lik Yasasında ülkeye sığınan insan­lara yardımcı olmanın yanı sıra ül­kede eşitliği ve iyi ilişkileri geliş­tirme gibi yükümlülükleri olduğunu da hatırlatıyor. Göçmenlik bakanı Mark Harper ise hükümetin taktiklerini savuna­rak göçmenliğin “kim olduğumu­zun” önemli bir parçası olduğunu belirterek İngiltere’ye çok fayda sağladığını ancak kontrol edilemez göçmenliğin pek çok soruna yol aç­tığını söyledi. Harper, Londra’daki son sokak operasyonları ve istihbarat mer­kezli yerel kontrollerin, bazı insan­lara hoş gelmese de, çok yeni bir yöntem olmadığını söyledi.

Jest politikası göçmenliğe karşı çözüm değil

Metro istasyonlarında yü­rütülen göçmenlik kontrolle­rinin, sınır koruma yetkilileri tarafından tümüyle etnik kö­kene dayalı olarak gerçekleş­tirildiği kaydediliyor. Gölge göçmenlik danışmanı Chris Bryant ise bunun hükümet için bir başka utanç kaynağı olduğunu belirtiyor.

Bryant göçmenlik sorunu­nun çözemedikçe Başbakan David Cameron ve İçişleri Ba­kanı Theresa May’in tüm temel hakları ihlal ederek utanç ve­rici şeyler yaptığını söyleye­rek, “hükümetin yeterliliğini sorgulamalısınız. Göçmenlikte saldırgan tutumlara değil etkin adımlara ihtiyacımız var” dedi.

Bir Home Office sözcüsü ise “ASA ile bu soruşturma konu­sunda temas halinde olduğu­muzu ve görüşmelerin devamı içerisinde yanıtlarımızı suna­cağımızı onaylayabiliriz” dedi. (Olay.co.uk)

848860cookie-check“Bakanlığın ‘Go Home’ sloganı ırkçıdır”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.