Balayı yeri saklanıyor

Yüzyılın en görkemli düğünü, adına yaraşır bir şekilde gerçekleşti. İngiltere Prensi William ile orta sınıf bir aileden gelen Kate Middleton, dün milyonlarca kişinin gözleri önünde dünyaevine girdi. Kate’in gelinliğinden çiftin öpüşme merasimine kadar çok konuşulan Kraliyet düğünü, Kilise’de başladı, sokak partileriyle son buldu.

Başta İngilizler olmak üzere tüm dünyanın dört gözle beklediği Kraliyet düğününde mutlu son… İngiltere Kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Prens William ile nişanlısı Kate Middleton, dün Londra’daki Westminster Kilisesi’nde gerçekleşen görkemli bir törenle dünyaevine girdi. 1900 kişinin davetli olduğu törende, çiftin aileleri, akrabaları ve arkadaşları ile dünya genelindeki Kraliyet ailesi mensupları, İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinden 60 temsilci ve Büyükelçiler hazır bulundu. Türkiye’yi Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz temsil etti. Gelin Kate Middleton ve damat Prens William’ı yakından görmek isteyen İngilizler ve binlerce turist çiftin geçeceği güzergahtaki kaldırımları doldurdu.

KAYINBABAYA ŞAKA

Kate Middleton, Kilise’ye babasının kolunda geldi ve davetlilerin arasından geçerek Centerbury Başpiskoposu Rowan Williams’ın yanında bekleyen Prens William’ın yanına yürüdü. Düğün yeminlerinin ardından sıra yüzüğü takmaya geldiğinde William’ın epeyce zorlandığı görüldü. Prens William, tören sırasında, kızına kavelyelik yapan kayınpederi Michael Middleton’a, ‘Ufak bir aile meselesi dolayısıyla buradayız’ şeklinde espri yaptı. Bazı yayın kuruluşlarının tören için istihdam ettiği özel dudak okuyucularına göre, William’ın eşini gelinlik içinde gördükten sonra söylediği ilk söz, ‘Çok güzel görünüyorsun’ oldu. Westminster Kilisesi’ndeki törenin ardından çift, atlı arabada halkı selamlayarak resepsiyonun verileceği Buckingham Sarayı’na gitti. Düğün konvoyu, 2,5 kilometrelik yolu 15 dakikada katetti. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip de yeni evli çiftin arkasından, halkı selamlayarak saraya gitti. Kraliyet ailesi mensupları ve gelinin ailesi daha sonra saraya giderek, yeni evli çiftle hatıra fotoğrafı çektirdi.

ÖPÜŞME MERASİMİ

Kraliyet düğününde merakla beklenen anlardan biri de William ile Kate’in Buckingham Sarayı’nın balkonundaki öpüşme seramonisiydi. Alman Bild gazetesi, 2 milyar insanın bu anı heyecanla beklediğini ancak ‘kısa sürmesi’ ve ‘utangaç bir öpücük’ olması nedeniyle hayal kırıklığı yarattığını yazdı. Sarayın önündeki kalabalığın ‘Öp, öp’ tezahüratlarının ardından, Prens William ve Kate bir kez daha öpüştü. Prens’in görev yaptığı Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin uçakları Buckingham Sarayı’nın üstünde gösteri uçuşu yaptı. Kraliçe 2. Elizabeth, düğünün ardından çiftin karı-koca olarak ilk gecelerini geçirecekleri Buckingham Sarayı’nda 650 kişinin davetli olduğu bir resepsiyon verdi. Ülke genelinde ise yaklaşık 6 bin sokak partisi ile İngiliz halkı düğünü kutladı. William’ın Kraliyet Hava Kuvvetleri’ndeki görevini tamamlayacağı 2013 yılına kadar çiftin, Galler’de bir malikanede gözden uzak yaşaması bekleniyor.

BALAYI ÜRDÜN’DE OLABİLİR

Prens William ile eşi Kate Middleton’ın düğün sonrasında nerede balayı yapacakları sır gibi saklanıyor. İngiliz The Telegraph gazetesi, çiftin balaylarını Ürdün’de geçireceğini iddia etti. Gazeteye göre, iki hafta balayına çıkacak çift, ilk haftayı Ürdün’ün güneyinde tarihi mekanları gezerek geçirecek. William ve Kate, balaylarının ikinci haftalarında da İskoçya’ya gidecekler.

Gelinlikte Grace Kelly izi

Günlerdir sır gibi saklanan Kate Middleton’ın gelinliğinin, geçtiğimiz yıl intihar eden ünlü İngiliz modacı Alexander McQueen’in baş tasarımcısı Sarah Burton imzalı olduğu açıklandı. Gelinliğin tasarımının, Grace Kelly’nin 1956 yılında Monako Prensi Rainer ile evlendiğinde giydiği gelinlikle benzerliği dikkat çekti. Kolları ve üstü dantel işlemeli, orta uzunlukta duvaklı, 2 metre 74 santim kuyruğu olan beyaz saten gelinliğin içindeki Kate Middleton, beyaz kır çiçeklerinden oluşan bir buket taşıdı ve yarım şekilde topladığı saçına ince bir taç taktı.

Öte yandan, dünyaca ünlü modacılar Middleton’ın gelinliğiyle ilgili şu yorumlarda bulundu:

– Karl Lagerfeld: Gelin çok zarifti. Klasik ve Westminster dekoruna uyumluydu. Bu gelinlik bana Kraliçe Elizabeth’in düğününü hatırlattı.

– Christian Lacroix: Beklediğimden daha güzeldi. Elbise, Grace Kelly’nin 1956 ve Kraliçe Elizabeth’in 1947’de giydiği gelinliklerin ortak bir tasarımı gibiydi.

– Antonio Marras: McQueen oldukça doğru bir seçim. Tasarımda modernle geleneksel oldukça dengeli kullanılmıştı. Kraliyet ailesine yakışır bir gelinlikti.

Teoride Düşes pratikte Prenses

Düğün öncesi merak edilen bir konu da Prens William ve Kate Middleton’a verilecek unvanlardı. Törenden önce Kraliçe Elizabeth’in bu unvanları verdiği açıklandı. Kate Middleton teknik olarak Galler Prensesi olmasına rağmen, asil bir aileden gelmediği için resmi olarak Prenses Catherine unvanını kullanamayacak. Prens William’a, Cambridge Düklüğü’nün yanı sıra Strethearn Kontu ve Carrickfergus Baronu unvanları, eşi Kate Middleton’a da yine Cambridge Düşesi, Strathearn Kontesi ve Carrikcfergus Baronesli’ği verildi. Ancak İngiliz basını, halkın ve basının çifte ‘Cambridge Dükü William ve eşi Cambridge Düşesi Catherine’ yerine, Prenses Diana’da olduğu gibi ‘Prens William ve Prenses Kate’ demeyi tercih edeceğini aktarıyor.

Sayılarla ‘Yüzyılın Düğünü’

– 180 ülkeden 2 milyar kişi düğünü televizyondan izledi.
– Londra sokaklarında yaklaşık 600 bin kişi kraliyet düğününe şahit oldu.
– Düğünü birçok ülkeden yaklaşık 8 bin basın mensubu takip etti.
– Güvenlik önlemleri için 5 bin polis görev yaptı.
– 2 milyar kişi balkonda 2 saniye süren öpüşmeyi izledi.
– Düğün töreni sırasında Twitter’da bir saniyede Prens William ve Kate Middleton’la ilgili 67 yorum yapılırken, Facebook’ta bu oran 74’e çıktı.
– Google’da en çok aranan sözcükler ‘Kraliçe Elizabeth’, ‘Prens Charles’ ve ‘Kate Middleton’ oldu.
– Düğünün İngiliz ekonomisine katkısının 620 milyon sterlini bulması bekleniyor.

‘DIANA DA ONLARIN YANINDA’

Törenin yapıldığı saatlerde, Fransa’nın başkenti Paris’te Prenses Diana, hayranları tarafından anıldı. Diana için Özgürlük Anıtı’na bırakılan bir şiirde şu satırlara yer verildi: ‘Sevgili Diana, ışığının üzerimizde hala parladığını biliyoruz, onlar ‘evet’ derken yanlarında olacağını da biliyoruz.’ Anıt, Diana’nın 31 Ağustos 1997’de öldüğü Alma Tüneline birkaç adım mesafede bulunuyor.

837040cookie-checkBalayı yeri saklanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.